Selectați pagina

Cum sa reducem risipa alimentara. Datele îngrijorătoare care ne arată ce cantitate imensă de mâncare ajunge la gunoi

Cum sa reducem risipa alimentara. Datele îngrijorătoare care ne arată ce cantitate imensă de mâncare ajunge la gunoi

Ați contabilizat vreodată câtă mâncare aruncați la gunoi? Câtă pâine veche, mucegăită sau care nu mai arată ca în ziua în care ați luat-o de pe raft, a ajuns la tomberon. Datele statistice arată că un român aruncă anual, în medie 110 kilograme de mâncare de gunoi. 20% din această cantitate e reprezentantă de pâine.

O fabrică mare de pâine din România a lansat o campanie inedită de reducere a risipei alimentare și îi îndeamnă pe consumatori să nu mai arunce pâine. Ba chiar, ajutați de specialiști, vor să educe consumatorii să cumpere cumpătat pâine și produse de panificație, să depoziteze corect alimentele și să inventeze rețete de mâncare, unde rolul principal să îl aibă pâinea ușor învechită. Atenție, NU mucegăită.

Campania #nu arunca pâinea a fost inițiată la finalul lunii noiembrie de reprezentanții fabricii de pâine La Lorrane (fabrică de pâine și produse de panificație pre-coapteși apoi congelate), cu punct de lucru în Câmpia-Turzii, județul Cluj. Campaniei s-au alăturat medicul nutriționist Mihaela Bilic, chef Adi Hădean și specialistul în parenting Prințesa Urbană, pe numele său real Ioana Chicet Macoveiciuc.

Risipa de pâine, redusă prin tehnologie și educație

Reprezentanții fabricii de pâine susțin că în unitatea lor de producție, tehnologia folosită este de ultimă generație și astfel pierderile sunt de sub 7 procente, față de 40 de procente, la cât ajung pierderile în cazul unei fabrici convenționale. Iar o altă metodă care ajută procesul de combatere al risipei alimentare, este cel al motivării angajaților. Reprezentanții fabricii susțin că angajații lor sunt instruiți și recompensați financiar atunci când pun umărul la reducerea pierderilor.

„Tema discuției (n.red reducerea risipei de pâine) stă chiar la temelia afacerii noastre. De aici a pornit toată inovația cu pâinea pre-coaptă și congelată, pentru că noi ne apropiem cât se poate de mult de ideal în sensul că produsele noastre permit comercianților să finalizeze procesul de coacere și, implicit, să scoată la vânzare produse proaspete doar atât cât e nevoie pentru a înlocui marfa vândută. Putem să reducem pe cât posibil felul în care se irosește mâncarea.”, a declarat Răzvan Boșomoiu, General Manager-ul al La Lorraine România.

Congelarea, procesul la îndemână pentru reducerea risipei

O altă modalitate de a reduce risipa de pâine este conservarea excesului prin congelare. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a declarat că, în România, procesul congelării este privit greșit, iar acest lucru ar trebui schimbat, printr-o informare corectă a consumatorilor.

“Nu înțeleg de ce congelarea are o conotație negativă pentru români, eu o văd ca un avantaj. Dacă tu vrei să mănânci un produs de calitate, procesul de congelare nu strică cu nimic aceste calități. În mod paradoxal, pentru români congelarea este un lucru negativ, ca și cum am vorbi despre alimente de calitate inferioară. Eu aș spune invers, haideți să o privim ca pe un lucru pozitiv, dat fiind că acest proces de congelare conservă, de fapt, calitățile nutritive ale alimentelor.”, a spus Mihaela Bilic

KMT 2734

dr. Mihaela Bilic

Risipa de pâine poate fi redusă și prin metode inteligente de gătit: feliile întărite de pâine pot fi transformate în frigănele sau în pesmeți uscați în cuptor sau, dacă nu vreți să lăsați pâinea să se învechească, o porționați după ce o cumpărați și o puneți în congelator.

Cumpătare la cumpărături

Reprezentanții fabricii care a pornit campania #nuaruncapâinea recomandă consumatorilor să cumpere inteligent.

„Atunci când merg la cumpărături, e bine ca oamenii să cumpere doar cantitatea pe care estimează că o mănâncă până la următoarea vizită la supermarket.  Chiar dacă pâinea miroase îmbietor, e bine să nu se arunce pe cea mai mare pâine de pe raft, decât dacă știu că vor fi mai mulți oameni la masă. În loc de o pâine mare, se pot alege chifle, baghete sau sortimente de pâine mai mici”, a explicat pentru ȘtiriMed, Răzvan Boșomoiu, General Manager-ul al La Lorraine România.

Ce prevede noua lege a risipei alimentare

De la începutul anului viitor, România va avea, în sfârșit o lege a combaterii risipei alimentare, prevede faptul că operatorii din sectorul agroalimentar trebuie să transforme produsele care nu mai sunt sigure pentru consumul uman în hrană pentru animale, lucru care se întâmplă deja în fabrica din Câmpia Turzii

”În general, se pierde pâine în diferitele faze ale producției și ale consumului. Datorită nivelului tehnic la care am ajuns, pierderile noastre sunt foarte mici (…). Am găsit și o metodă de a valorifica pierderile. Practic, noi nu aruncăm nimic la gunoi. Tot ce se pierde, fie că este vorba de aluat, fie că este vorba de produs finit, merge la crescătoriile de porci.”, a declarat Dan Păucean, directorul tehnic al fabricii.

Dacă vreți să fiți la curent cu noutățile din această campanie, le puteți afla de pe site sau de pe pagina de Facebook

Chef Adi Hădean va face o vizită în fabrica din Câmpia Turzii, în luna ianuarie a anului viitor și va discuta despre pierderile din pâine din domeniul HoReCa.