Selectați pagina

Diabetul zaharat de tip II, pericolul care pândește tot mai mulți copii

Diabetul zaharat de tip II, pericolul care pândește tot mai mulți copii

Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip II, atrag atenția specialiștii, iar vârsta de la care micuții sunt diagnosticați cu această maladie, este din ce în ce mai fragedă. Ceea ce în urmă cu 10 ani părea să fie doar un vis urât, a ajuns acum o certitudine.

„În cadrul tinerilor și a copiilor se observă o creștere a numărului de cazuri de diabet zaharat de tip II, care are ca și origine în spate stilul de viață nepotrivit. Vorbim aici de lipsă de mișcare, de kilograme în plus și acestea se văd cel mai tare la tineri, începând cu copiii. Era un pic neobișnuit până acum zece ani să vedem copii cu diabet zaharat tip II, acum diabetul zaharat de tip II apare tot mai jos ca vârstă, este segmentul de vârstă în care numărul cazurilor este tot mai mare.”, a declarat pentru stirimed.ro, Anca Cerghizan, medic primar în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Cluj

Medicul mai spune că primii care ar trebui să oberve că semnele de boală la un copil, sunt părinții, mai ales dacă micuțul are probleme cu kilogramele în plus. În astfel de situații ar trebui consultat de urgență un medic, care să evalueze atât greutatea copilului, cât și grăsimea din sânge.

„Sfatul general este să se încerce în familie să se respecte mișcarea și alimentația sănătoasă. Sunt niște cuvinte, dar exact numai despre asta este vorba, despre cum ne mișcăm și despre ce și cum mâncăm”, a mai precizat dr. Anca Cerghizan.

În România, Programul Național de Diabet prevede gratuitatea tratamentului pentru diabetul zaharat de tip I si II, insă țara noastră este în urmă atunci când vine vorba de tehnologii. De exemplu, părinții copiilor bolnavi de diabet zaharat de tip I si II își comandă din străinătate dispozitive care le transmit pe telefon, în timp real, date despre starea de sănătate a copiilor.

„În viitor aceste dispozitive vor putea fi cumpărate și de la noi din țară, însă nu știu dacă sunt șanse ca aceste costuri să fie incluse în Programul Național de Diabet și să fie decontate”, a spus medicul Anca Cerghizan

Medicii specialiști spun că, din păcate, statisticile nu sunt relevante și că, în momentul de față în România nu se cunoaște cu exactitate numărul persoanelor care sunt bolnave de diabet zaharat de tip II. Asta deoarece în evidențele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt luate doar persoanele aflate sub observație și tratament.

Din păcate, diabetul zaharat de tip I si II sunt considerate afecțiuni cronice, care evoluează și care nu pot fi vindecate.