Selectați pagina

Avion izolat la sol din cauza unui pasager suspect de febră tifoidă. Bărbatul a fost transportat la spital pentru investigații

Avion izolat la sol din cauza unui pasager suspect de febră tifoidă. Bărbatul a fost transportat la spital pentru investigații

Un avion a fost izolat la sol, marți seara, pe Aeroportul Otopeni din București, din cauza unui pasager suspect de febră tifoidă. Avionul aparține companiei Turkish Airlines și efectua o cursă de la Istanbul. În momentul în care aeronava a aterizat, pasgerul a fost scos din avion de echipe de specialiști ce s-au deplasat de urgență la aeroport, iar ceilalți pasgeri au rămas în avion până când au fost finalizate procedurile de izolare a pacientului bolnav.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis că despre situația bărbatului ce prezenta simptome de febră tifodă s-a aflat în urma unui apel la 112. Imediat, la Aeroportul „Henri Coandă” s-au deplasat ministrul Sănătății, Sorina Pintea si secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat, precum și o echipă de specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Ilfov, care a demarat procedurile necesare în astfel de situații.

” În urma acestor proceduri s-a constatat că pasagerul suferise de febră tifoidă cu o luna în urmă și este negativat, neexistând riscul de transmitere a acestei afecțiuni. Pasagerul, care acuza o stare de slăbiciune, a fost extras din aeronavă și transportat cu o ambulanță la Spitalul „Victor Babeș” în Capitală pentru stabilizare. Ceilalți 194 de pasageri au coborât din aeronavă în condiții de siguranță și nu există risc de contaminare.Medicii au precizat că febra tifoidă se transmite doar pe cale digestivă, nu și aeriană.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

La rândul său, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a spus că situația este sub control și momentan nimeni nu a fost afectat.

“ Am vrut să mă asigur că sunt respectate cu strictețe toate procedurile care se impun în astfel de situații și pot să spun acum că, împreună cu reprezentanții aeroportului, lucrurile s-au desfășurat foarte corect. Nu a fost o situație gravă, dar am certitudinea că dacă lucrurile vor sta altfel, ne vom descurca”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ce este și cum se manifestă febra tifoidă

Febra tifoidă este boală infecţioasă acută sistemică, determinată de bacteria Salmonella typhi, caracterizată prin febră continuă, stare tifică, splenomegalie şi tulburări digestive. Incubația bolii este în medie de 10 – 14 zile.

Debutul bolii durează între 5 și 7 zile, se instalează insidios în majoritatea cazurilor, cu febra care creşte gradat spre 39°C, cefalee persistentă, astenie, ameţeli, dureri musculare, anorexie, creşterea treptată a splinei. Debutul poate fi atipic, monosindromic: pneumotifos, meningotifos, colotifos, nefrotifos. Conform medfam.ro,  perioada de stare a bolii durează 2 săptămâni, în care febra se menţine în platou, cu oscilaţii minime; bolnavii sunt apatici, adinamici, cu tulburări de senzoriu (stare tifică; tifos = ceaţă ), hipoacuzie, indiferenţă, delir, până la stare confuzională. Cefaleea este intensă, continuă și determină insomnie.

Potrivit sursei citate, transmiterea bolii se face prin contact cu mâinile murdare, cu obiecte contaminate cu secreţii, excreţii, prin consum de apă contaminată (10-60% din cazuri) sau alimente contaminate (lapte, legume, fructe nespălate, etc) ori prin transport pasiv de către vectori (muşte).

În România febra tifoidă a fost eradicată în urmă cu 40 de ani, prin vaccinarea masivă a populației. Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, în ultimii 10 ani, în țara noastră s-au înregistrat circa 15 cazuri de febră tifoidă.

 

Sursa foto: europafm.ro