Selectați pagina

Reputat medic ginecolog cu supraspecializare în medicină maternofetală, despre femeile care vor să nască acasă: „Vă puneți în pericol viața și sănătatea! Și pe a bebelușului dumneavoastră!”

Reputat medic ginecolog cu supraspecializare în medicină maternofetală, despre femeile care vor să nască acasă: „Vă puneți în pericol viața și sănătatea! Și pe a bebelușului dumneavoastră!”

Medicul primar în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicina maternofetală, Coralia Ștefănescu, trage un semnal de alarmă asupra fenomenului nașterilor acasă. Medicul susține că o naștere care are loc acasă, fără să fie supravegheată de un medic specialist sau de o moașă certificată, este un act de punere în periocol a două vieți: viața mamei și viața bebelușului. Dr. Coralia Ștefănescu profesează în Constanța și susține că e important ca oamenii să știe că nașterile acasă sunt periculoase și că „fenomenul doula este unul extrem de periculos”.

Redăm mai jos opinia medicală a doctorului primar în obstetrică-ginecologie, Coralia Ștefănescu, opinie exprimată după ce o tânără din Iași a ajuns în stare gravă la spital, după ce a încercat să nască acasă, fără să fie asistată de personal specializat.

Pe marginea unui caz

Sâmbătă seară a ajuns în urgența unei cunoscute maternități din Iași o pacientă în travaliu, cu un făt blocat în pelvis. Pacienta născuse anterior, în 2016, prin operație cezariană și a dorit o naștere “ implinitoare” la domiciliu. Asistată de o doula. La vârstă de 42 săptămâni ( ca fapt divers, o sarcina prelungită peste 41 săptămâni are un risc mai mare de moarte fetală decât o naștere prematură). După câteva ore de travaliu condus empiric, mama și fătul au ajuns în stare gravă la spital, unde fătul a fost salvat printr-o aplicație extrem de dificilă de forceps. Acum este în reanimarea neonatala, cu șanse mari de a rămâne cu sechele neurologice pe viață. Dar mama a “învins” cezariană…

Câteva precizări. Doula este o persoană fără nici un fel de pregătire medicală oficială care oferă suport psihologic în sala de travaliu. Deci nu are voie să conducă travalii, să monteze perfuzii sau să facă tusee pentru a aprecia gradul dilatatiei sau prezentatia fătului. În străinătate există organizațîi profesionale ale doulelor, cursuri de profil și coduri de bună practică. În România sunt câteva personaje active on-line care oferă sfaturi și asistență la naștere fără a avea legal acest drept. Îndeamnă gravidele să refuze asistență medicală, să nască la domiciliu sau în centre medicale agreate de “experte”, în apă parfumată, cu muzică și lumânări și, neapărat, soțul să filmeze momentul magic, să taie cordonul cât mai târziu, să pună la păstrat placentă etc. Și, desigur, să nu își vaccineze copiii. Deoarece rujeolă nu există.

Nașterea pe cale vaginală după operație cezariană este admisă doar în anumite situații, fiind asistată de personal experimentat, cu anestezist obligatoriu lângă pacient, cu sala de operații pregătită lângă sala de travaliu. Pentru că se poate muri. Da, poate vi se pare ciudat, dar în mileniul 3 se poate muri la naștere – și aici, și în Berlin, New York sau Tokyo. În ciuda faptului că asistență medicală a fost de calitate și a respectat protocoalele. Dacă nu respecți criteriile cu siguranță cineva va muri. Mama, fătul sau amândoi. Și, din păcate, în Constanța au fost 2 cazuri extreme în ultimele 6 luni.

Ce ar trebui făcut pentru a se evita cazuri precum cel descris mai sus? În primul rând Societatea de obstetrică-ginecologie, Colegiul medicilor și Ministerul trebuie să aibă o campanie susținută în media prin care să explice viitoarelor mame și aparțînătorilor( soți, bunici) importantă unei asistente corecte la naștere și prin care să combată șamanismul și pseudo-știință.

Desigur că poți naște acasă ( cu riscurile de rigoare), dar asistată de o moașă certificată, în condițîi de asepsie, de preferință dacă nu locuiești departe de spital, dacă nu ești la prima naștere și NICIODATĂ dacă ai cicatrici pe uter(cezariană, fibrom etc.)!!!

Dacă plănuiți să nașteți vaginal după cezariană cereți insistent medicului curant să aprecieze în trimestrul 3 localizarea și inserția placentei (folosind color Doppler).  Dacă aveți uter cicatriceal și sunteți refuzată de unul sau doi colegi pe motiv de risc crescut nu mergeți din doctor în doctor până când gășiți pe cineva dispus să riște. Va puneți în pericol viață și sănătatea! Și pe a bebelușului dumneavoastră.

Interesați-vă din timp de dotările spitalului unde mergeți să nașteți – anestezist și neonatolog în permanentă, reanimare adulți și reanimare neonatala. Maternitatea de rangul 3 este complet dotată pentru nașteri, având voie să îngrijească și prematuri, iar în Constanța există 2 unități desemnate astfel de minister.

Dacă naști natural nu înseamnă că ești o mama mai bună decât cea care a născut prin cezariană. Dacă nu poți alapta sau nu ai stat o ora cu copilul pe ține nu înseamnă că nu vei avea o legătură specială cu copilul tău. Iar un travaliu prelungit cu orice preț pentru a te laudă că ai născut natural îi poate lasă copilului sechele pe viață.

dr. Coralia Ștefănescu, medic primar obstetrica ginecologie, cu supraspecializare în medicina maternofetală

 

n.r. Sublinierile apartin redactiei ȘtiriMed

 

Sursa foto: Facebook/Coralia Ștefănescu

 

CITEȘTE ȘI CARE E POZIȚIA DOULA ROMÂNIA, DUPĂ CE O FEMEIE A ÎNCERCAT SĂ NASCĂ ACASĂ ȘI A AJUNS ÎN STARE GRAVĂ LA SPITAL