

18 pacienți au ajuns, în acest an, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, unde au fost diagnosticați cu Febră Q și alți doi au fost clasificați ca și „cazuri probabile”. Febra Q este o boală asemănătoare cu gripa, ca simptomatologie, dar care nedepistată și netratată la timp poate duce la complicații grave.
Deși în fiecare an ajung la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj pacienți diagnosticați cu Febră Q, în acest an cazurile au fost mai multe, după ce în campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a apărut un focar de infecție cu această boală, potrivit G4Media.
„În acest an am avut 18 cazuri confirmate și 2 probabile, de Febră Q. Din cei 18 pacienți confirmați, 13 au fost angajați sau studenți ai USAMV Cluj, care au luat bacteria după ce au intrat în contact cu animale bolnave. Noi am trimis raportare către DSP, am informat că sunt cazuri, DSP-ul se ocupă de anchetă. Ultimul pacient internat la noi cu această boală a fost înregistrat în 20 august”, a declarat pentru ȘtiriMed, dr. Violeta Briciu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj
Dr. Violeta Briciu a mai explicat să simptomele Febrei Q sunt asemănătoare unei răceli de vară: dureri de cap, dureri musculare, tuse sau transpirații, însă boala este una gravă, care poate duce la complicații cum ar fi encefalită sau afectare cardiacă.
„Din fericire, pacienții care au ajuns la noi nu au avut complicații de encefalită sau afectare cardiacă, au primit tratament cu antibiotic și vor fi monitorizați. Unii dintre ei au avut o minimă afectare hepatică, în urma bolii. Febra Q nu se transmite de la om la om, se transmite de la animale bolnave la om , fie prin bacterii din praf, fie prin consum de alimente ce provin de la animalele bolnave”, a mai spus dr. Violeta Briciu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj
Medicul a mai spus că, cel mai frecvent, boala se ia de la vite, oi, capre, în general de la mamifere.
Febra Q se transmite de la animale la om/Sursa foto: shutterstock.com
Ce spune Direcția de Sănătate Publică Cluj
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj au confirmat pentru G4Media că în USAMV a fost un focar de infecție cu Febra Q și că mai mulți angajați și studenți ai Universității s-au îmbolnăvit. În această situație a fost demarată și o anchetă.
Deși în Campusul USAMV Cluj există un spital pentru animale și o Unitate de Primiri Urgențe Veterinare, unde ajung zilnic oameni din exterior, DSP Cluj a considerat că nu e necesar să facă publică situația ca să nu panicheze populația.
Ce spun reprezentanții Universității de Științe Agricole Cluj
Contactați de ȘtiriMed pentru a oferi un punct de vedere oficial cu privire la focarul de infecție cu Febra Q, reprezentanții Biroului de Presă al USAMV Cluj au solicitat să trimitem întrebările, în scris, via e-mail. Până la ora publicării acestei știri am primit doar răspunsul că: „Am transmis cererea dvs conducerii și veți primi un răspuns privind punctul de vedere al universității în cel mai scurt timp posibil”
Vom publica răspunsurile la cele 5 întrebări pe care le-am transmis, imediat ce vor ajunge la noi.