Selectați pagina

9 mituri despre durerile de dinți, explicate de medicul stomatolog Ştefan Jitaru, unul dintre pionerii tratamentelor la microscop

9 mituri despre durerile de dinți, explicate de medicul stomatolog Ştefan Jitaru, unul dintre pionerii tratamentelor la microscop

Există multe mituri legate de stomatologie și de durerile de dinți. 9 cele mai frecvente mituri despre durerile de dinți sunt selectate în acest articol și sunt explicate de Dr. Ștefan Jitaru, primul medic stomatolog care a înființat, în Cluj, microscopia endodontică.

9 mituri despre durerile de dinți, explicate de Dr. Ștefan Jitaru
Dr. Ștefan Jitaru, medic endodont/Sursa foto: MB Dental

1. Cariile dor întotdeauna

Acesta este un mit, în care, cred încă mulți pacienți. Specialiștii spun că, din păcate, cariile nu își fac simțită prezența încă de la început prin durere. Iar singura modalitate prin care pot fi depistate la timp, sunt controalele periodice în cabinetul stomatologului.

„Uneori durerea apare destul de târziu, atunci când dintele are deja o parte importantă care trebuie înlocuită cu un material artificial. Pacienții trebuie să știe că o carie este mereu mai mare în interiorul dintelui decât se poate ea evalua privind dinspre exterior”, explică Dr. Ștefan Jitaru, medic endodont la Clinica MB Dental din Cluj-Napoca.

2. Dinții dor din cauza curentului – adevărat sau fals?

Fals, spune medicul endodont.

„Poporul nostru a identificat cu înțelepciune că variațiile de temperatură și curenții de aer pot să facă sistemul nervos mai sensibil la stimuli, dar, în mod cert, nu putem spune că problemele dentare apar din această cauză. Mai degrabă, putem să acceptăm că probleme preexistente sunt mai acut simțite în astfel de condiții”

Dr. Ștefan Jitaru, medic endodont, MB Clinic, Cluj-Napoca

VEZI ȘI VIDEO: STOMATOLOGIE ASISTATĂ DE MICROSCOP. TRATAMENTELE ENDODONTICE SUNT NEDUREROASE, IAR PACIENTUL SCAPĂ DE FRICA DE STOMATOLOG

3. Albirea dentară poate provoca dureri – mit sau adevăr?

Albirea dentară este o procedura sigură și în general, nedureroasă. Indicația albirii dentare este stabilită de către medicul dentist și ține cont de dorințele estetice ale pacientului și de sănătatea dinților. Așadar, durerea provocată de procedura albirii dentare este un mit, afirmă Dr. Ștefan Jitaru.

4. Detartrajul provoacă durere dentară și gingivală – adevărat sau fals?

Detartrajul nu este dureros, dar lipsa acestuia ar putea duce la durere, portrivit medicului.

„Detartrajul este indicat să se petreacă la intervale regulate de timp, în funcție de ritmul de depunere al tartrului. Acesta este un precipitat, care reflectă nivelul de minerale din salivă și depunerea sa este naturală. Dacă se acumulează depozite mari, pentru că tartrul este poros, bacteriile vor profita de acest refugiu și vor produce retracție gingivală, sângerare, carii. Așadar, detartrajul este sigur și necesar”, precizează Dr. Ștefan Jitaru, medic endodont.

5. Sănătatea dinților nu are legătură cu sănătatea organismului – adevărat sau fals?

Fals.

„Sănătatea orală poate să reflecte starea globală a organismului – dacă ne gândim la deshidratare – uneori anumite boli au debutul la acest nivel. Patologiile specifice dinților și gingiilor pot să conducă la infecții serioase care reprezintă un pericol”

Dr. Ștefan Jitaru, medic endodont

6. Femeile însărcinate sau care alăptează nu își pot face lucrări dentare

Parțial adevărat, spune medicul endodont.

„Sarcina este o condiție ce impune anumite prudențe. În principiu, se evită utilizarea anestezicelor în primul și ultimul trimestru. În altă ordine de idei, femeile care așteaptă un copil, pot fi consiliate de către medicul dentist legat de felul în care să se îngrijească de sănătatea orală a viitorilor copii”, explică medicul Ștefan Jitaru

7. Medicamentele de tip analgezic vindecă durerea de dinți

Fals. Deși, aceste medicamente sunt indicate pacienților cu probleme dentare.

„Analgezicele sunt medicamente importante și utile, care pot ameliora durerea de dinți, dar nu pot să rezolve cauzele care o declanșează, așa că au o utilitate limitată și doar în corelație cu un tratament stomatologic care să țintească rezolvarea problemelor de fond”, spune medicul endodont.

8. Dinții care nu dor sunt considerați sănătoși – adevărat sau fals?

Fals, spune doctorul stomatolog.

„În egală măsură, un dinte nedureros nu este, în mod obligatoriu, și sănătos. Acesta poate să prezinte reacții inflamatorii sau infecțioase cronice, care încă nu declanșează și durere. Un examen clinic și radiologic este necesar la anumite intervale de timp, cum ar fi la șase luni”, afirmă Dr. Ștefan Jitaru, de la MB Dental Cluj-Napoca.

9. Un dinte care doare trebuie extras

Acesta este un mit, explică medicul endodont. Mai ales, astăzi, când în cabinetele stomatologice există aparatură performantă. Iar la MB Dental, de exemplu, în fiecare cabinet există câte un microscop, cu ajutorul căruia, medicul poate lucra în condiții sigure, poate vedea dintele mărit cu până la 20 de ori, iar durerea este aproape inexistentă.

„Dinții care dor nu sunt neapărat dinți care trebuie extrași. Dinții care ajung la extracție au pierdut, de regulă, o cantitate mare din țesut și nu mai pot să reziste forțelor mecanice”, punctează Dr. Ștefan Jitaru, medic endodont, la MB Dental Cluj-Napoca.

Cine este Dr. Ștefan Jitaru

Pe Dr. Ștefan Jitaru îl găsiți în cadrul Clinicii MB Dental, unde oferă tratamente endodontice atât pentru pacienţii clinicilor cât şi pentru cazurile dificile, trimise de alţi medici dentişti din Cluj.

Dr. Ştefan Jitaru este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, promoţia 2010. Din 2011 a urmat rezidenţiatul în endodonţie, în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară Cluj-Napoca. Este unul dintre fondatorii comunităţii online, “Academia de Endodonţie”, este membru al Asociaţiei Clujene pentru Cercetare în Endodonţie şi cadru didactiac asociat la catedra de Endodonţie, Odontologie şi Patologie Orală a UMF Cluj-Napoca.