Selectați pagina

A apărut broșura pentru admiterea în clasa a IX-a. Ce mesaj are Marinela Marc, inspector șef ISJ Cluj pentru elevi

A apărut broșura pentru admiterea în clasa a IX-a. Ce mesaj are Marinela Marc, inspector șef ISJ Cluj pentru elevi

Absolvenții de gimnaziu se pregătesc de admiterea la liceu. Inspectoratul Școlar Județean Cluj a pus la dispoziția elevilor o broșură pentru admiterea în clasa a IX-a. Aceasta este disponibilă pe site-ul instituției.

VEZI BROȘURA AICI

Marinela Marc a trasnmis și un mesaj pentru absolvenții de gimnaziu. Principalul sfat pe care îl dă elevilor este să se informeze despre toate opțiunile pe care le au și să fie convinși că indiferent de rezultate vor putea să își urmeze visul.

”A fi corect informat privind opțiunile în carieră a devenit o condiție necesară pentru societatea în care trăim, nu puține fiind elementele de luat în considerare atunci trebuie să alegemo unitate de învățământ și o specializare. Alegerea traseului educațional ar trebui să țină cont, în primul rând, de nivelul competențelor voastre, atinse până în acest moment, corelate cu aptitudinile, pasiunile, cu analiza atentă a ceea ce doriți să faceți în viitor. În acest proces, aveți nevoie de sprijinul părinților, al profesorilor și al consilierilor școlari, pentru a afla care sunt pasiunile voastre și dacă acestea se potrivesc cu ce se caută pe piața muncii și cu potențialul vostru de dezvoltare.

Primul pas îl reprezintă examenul de Evaluare Națională, pentru care vă urez, de pe acum, mult succes în pregătire și capacitate de concentrare! Cu siguranță că, asemenea oricărui examen, și cel de anul acesta va aduce zâmbete pe chipurile unora și lacrimi pe ale altora, dar ceea ce rămâne esențial este faptul că fiecare absolvent al clasei a VIII-a își va putea urma visul de a–și continua parcursul educațional la învățământul liceal sau profesional, având astfel posibilitatea de a-și continua procesul dezvoltării profesionale, în așa fel încât, peste ani, să deveniți personalități armonioase, integre și pregătite pentru viață.

Indiferent de rezultatul obținut, sistemul de educație vă oferă locuri suficiente pentru continuarea parcursului educațional, diversitatea ofertei educaționale fiind o marcă a învățământului liceal și profesional clujean.

Câte clase de liceu au fost aprobate

Astfel, în județul Cluj, pentru anul școlar 2023-2024, avem aprobate 176 de clase la nivel liceal, din care 94 de clase la filiera teoretică (profilurile umanist și real), 57 de clase la filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecția mediului) și 25 de clase la filiera vocațională (profilurile teologic, sportiv, artistic şi pedagogic). Din dorința de a dezvolta aptitudinile și competențele celor care vor îmbrățișa o meserie, dar și din dorința de a răspunde cererii mediului de afaceri, 56 de clase sunt puse la dispoziția elevilor care vor opta pentru învățământul profesional, din care 21 de clase sunt alocate pentru învățământul dual. Acesta din urmă este o formă de învățământ profesional susținută financiar de agenții economici, care, pe lângă sprijinul oferit prin bursa guvernamentală, oferă o bursă cel puțin egală cu cea oferită de stat și alte stimulente. Însă, cel mai important aspect este faptul că aceste companii creează mediul pentru stagii de pregătire practică de calitate și oferă posibilitatea angajării după încheierea studiilor.

Am convingerea că, împreună cu profesorii diriginți și cu părinții voștri, veți reuși să analizați cu atenție toate informațiile și să luați cea mai bună decizie privind viitorul vostru. În broșură veți regăsi toate informațiile de care aveți nevoie, legate de metodologie,
calendarul admiterii, profilurile, specializările, calificările fiecărei unități de învățământ liceal și profesional și numărul de locuri aferent, ultima medie cu care s-a intrat în anul trecut și codurile pentru aceste specializări.

Vă rog să le studiați cu atenție și să vă completați cât mai multe opțiuni pe fișa de înscriere, pe care o aveți ca model în broșură, pentru a nu risca să rămâneți nerepartizați. Dragi elevi, doresc să vă transmit tuturor succes în perioada care urmează, multă sănătate și încredere în viitor!”, a spus Marinela Marc, inspector școlar general la ISJ Cluj.

Despre autor