A apărut un nou tip de Hepatită. Boala care poate fi fatală pentru femeile însărcinate
Un nou tip de hepatită a apărut în România, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății. Hepatita E, produsă de virusul hepatic cu același nume, este o boală ce poate lua forme severe.
De la începutul anului și până acum, 4 români au fost diagnosticați cu Hepatita E, iar medicii atrag atenția că în cazul femeilor însărcinate, dacă se îmbolnăvesc cu acest virus, în aproape 50% din cazuri poate interveni decesul.
Cunoscută pe vremuri sub denumirea de „Icterul Negru”, Hepatita E poate fi contactată în urma consumului de carne de porc neprocesată, dar și dacă nu suntem de acord cu igiena mâinilor.
“Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă.(…) Carnea de porc…trebuie să avem grijă la manipularea ei pentru că atunci când este tratată termic ea nu reprezintă nici un fel de pericol, dar dacă ducem degetele la gură după ce tăiem carnea de porc, de acolo virusul este la el acasă”, a explicat prof. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, citat de cautasanatate.ro
Cum se manifestă boala
Hepatita E se manifestă aproape la fel ca Hepatita A. Este asimptomatică, în cele mai multe cazuri, iar uneori singurele semne ale bolii pot fi somnolență și slăbiciune. Specialiștii spun că denumirea de „icter negru” vine de la faptul că în cazul 20% din pacienți poate interveni un icter prelungit.
„Peste 80 la sută din cazuri sunt asimptomatice. Nu prezintă nici un fel de simptome, poate ceva oboseală, poate ceva somnolență, dar cam atât. În rest sunt 20-30 la sută din cazuri î care se ărezintă ictet. Icter prelungit. La care se adaugă creșteri foarte mari ale transaminazelor, mii. Ori de câte ori avem un pacient care are icter intens și are și trasaminazele mari trebuie să luăm în calcul și infecția cu virus hepatic E. Infecția cu virus hepatic E este foarte periculoasă la femeia gravidă, unde mortalitatea poate să ajungă și la 45 la sută”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel
Vestea mai puțin bună pentru pacienți este că numărul de teste cu ajutorul cărora poate fi detectată boala este limitat, așa că medicii recomandă… prudență.
Planul cadru-național pentru controlul hepatitelor
Nu avem teste pentru depistarea bolii, dar avem plan cadru-național pentru control al hepatitelor. Cam asta se poate spune despre situația noului tip de hepatită, care a băgat deja câțiva pacienți în spital.
Ministerul Sănătății, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătăți, a lansat azi Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030.
Planul a fost elaborat în concordanţă cu „Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale”, adoptat de Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 2016.
Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.
Scopul Planului-cadru național este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidității și mortalității prin hepatite virale și complicații ale acestora și prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament.