Selectați pagina

A murit prof. Nicolae Miu, pediatrul care a avut grijă de sănătatea a mii de copii. Dr. Lucica Cinezan, fost elev al prof. Miu: „Iubea copiii si adora adolescenții cu fervoarea și frumusețea lor”

A murit prof. Nicolae Miu, pediatrul care a avut grijă de sănătatea a mii de copii. Dr. Lucica Cinezan, fost elev al prof. Miu: „Iubea copiii si adora adolescenții cu fervoarea și frumusețea lor”


A murit prof. Nicolae Miu, pediatrul din Cluj care a îngrijit și vindecat mii de copii și a format zeci de medici pediatri, în peste 50 de ani de carieră medicală. Prof. Nicolae Miu, specialist în pediatrie, gastroenterologie, hepatologie, diabet, boli de nutriţie, a decedat la vârsta de 81 de ani. Întreaga sa viață și-a dedicat-o micilor pacienți și studenților din Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, pe care i-a îndrumat cu pricepere.

„Omagiu Profesorului meu! Azi este o zi tristă. O etapă, un capitol din viața și evoluția noastră ca medici se încheie. Dl. Profesor Miu nu mai este printre noi. Ca unul din foștii săi elevi, îmi exprim recunoștința pentru ce a însemnat pentru noi, pentru investiția neprețuită pe care a avut-o asupra noastră ca specialiști în pediatrie. Ne-a insuflat plăcerea diagnosticului diferențial, emulația celui mai bun clinician, apetența căutării și a studiului atent și informat. Avea darul de a descoperi discipoli talentați, strălucitori pe care îi iubea și îi canaliza pe drumul cel mai potrivit, azi, medici consacrați și profesioniști. A clădit o școală de pediatrie – gastroenterologie solidă, a sădit generațiilor întregi de pediatri dragostea pentru această nobilă specialitate. Iubea copiii și adora adolescenții cu fervoarea și frumusețea lor”, a transmis dr. Lucica Cinezan, medic pediatru și fost elev al prof. Nicolae Miu

Dr. Cinezan spune despre fostul său mentor că era bun, dar exigent și avea un „umor spumos”.

„Efervescent, strălucitor, spirit cultivat si erudit, meloman, iubitor de muzică, ne-a încântat ani la rând cu cele mai frumoase Regaluri de pediatrie în diminetile de joi , cu prezentări magistrale, urmate de muzică clasică si de sublimă emoție. Avea caldura unui mentor bun, dar exigent, ne investea cu responsabilitate devreme, eram medici tineri si entuziasti și era frumos. Personalitate de falnic brad, avea umor spumos și caldura continuă a unui bonom. A salvat viețile multor copii, azi, adulti care depun mărturie vie de recunostintă. Și-a dedicat viața pe altarul pediatriei. Zâmbetul cald, vocea baritonal impunătoare, albastrul infinit al ochilor, oratoria suplă , spontană și debordantă ideilor ne vor rămâne întipărite în suflet pentru întreaga viață! Dumnezeu să îl odihnească în Iubirea Vesnică pe Profesorul nostru drag – Dl Profesor Nicolae Miu! Etern omagiu și recunostință ! Condoleanțe familiei îndurerate!”, a mai transmis, cu tristețe, dr. Lucica Cinezan

Plecarea prof. Nicolae Miu la cele veșnice a lăsat un gol imens, nu doar în Pediatria din Cluj, ci în lumea medicală din România.

„Mereu curajos in abordarea unor domenii dificile, necesare, inovative. A preconizat importanta pediatriei sociale. Primul mare gastroenterolog pediatru al țării Aplecat spre vârste vulnerabile că adolescenta. Mereu neliniștit pentru colaboratori, âncurajând formarea lor în străinătate. Entuziast pentru cei care trezeau interesul profesional. A abordat teritorii speciale în medicină.Tot ce însemna elita medicinei. Organizator atent, dedicat francofon. Membru al grupului francofon de gastroenterologie pediatrică, imunolog și cunoscător al patologiei induse de disfuncția oligoelementelor. Exigent și generos maestru pentru discipoli. Credincios și harnic. Talentat muzician. Împătimit pentru muzica de operă. Soț impecabil, tată și bunic pătruns de dragoste. Iubitor al Clujului și României, prieten constant al Iașului. Acesta a fost domnul profesor doctor Nicolae Miu. Cu inima strânsă, plângem”, este și mesajul prof. dr. Evelina Moraru, profesor emerit al UMF Iași și vicepresedinta Societății Române de Pediatrie Socială.

Despre Prof. Dr. Nicolae Miu

Prof. Dr. Nicolae Miu este medicul care și-a pus amprenta asupra Pediatriei din Cluj. Și-a început și și-a încheiat cariera didactică în Clinica Pediatrie II din Cluj-Napoca, a condus pentru o perioadă Facultatea de Medicină din Cluj, a scris tratate medicale în premieră în lume și multe dintre bolile pediatrice sunt acum mai bine cunoscute datorită dânsului.

Un ultim omagiu, stimate domnule prof. dr. Nicolae Miu!

Condoleanțe familie!