

Un colectiv de profesoare din Cluj – Rodica Gavriș-Pascu, Ioana Camelia Iovănaș, Bianca Sabou și Marinela Scripcariu – a creat un Abecedar inedit, cu texte captivante, multe jocuri și o componentă digitală. Manualul vine însoțit de un caiet de scriere și un ghid metodologic cu anexe moderne la care a contribuit și Andreea Boca, profesor pentru învățamântul primar. Noul manual de comunicare în limba română pentru clasa 1, va putea ajunge pe băncile copiilor, din toamnă, dacă învățoarele vor alege să lucreze după el.
Autorii „Manualului de comunicare în limba română, clasa I” sunt profesori pentru învățământ primar și predau la școli din Cluj-Napoca. Acesta a apărut la Editura Art Klett și a fost câștigător la licitația din 2023, organizată de Ministerul Educației, situându-se printre primele locuri.
„Abecedarul e o invitatie pt copil de a străbate universuri sugerate de îmbinările a 4 axe fundamentale:
- valorilor clasice se împletesc cu cele moderne: copiii vor întâlni personajele din basm , precum Albă ca Zăpadă și piticii, dar și pe cele din desene animate precum Mickey Mouse și Winnie Pooh
- Lumea fantastică a lui Buratino sau Habarnam se împletește cu viața de zi cu zi (Ce punem intr-un geamantan, care sunt obiectele de igienă personală sau cum facem clatite)
- universul microcosmic (furnicile lui Nemo) se întrepătrunde cu cel macrocosmic (Micul prinț, parcul Bucuria )
- dimensiunea cognitivă ( scris-citit) se completează armonios cu abilitățile de comunicare ( prezintă proiecte, efectuează investigații)”, spune Bianca Sabou, unul dintre autorii manualului.
Ideea manualului a apărut în urmă cu mulți ani, însă, abia acum învățătoarele au găsit sprijinul editurii Art-Klett, care a înțeles nevoia generației actuale de elevi. Copiii de azi sunt, spun învățătoarele, mult mai ancorați în realitate și mai expuși diverselor medii informaționale, cu alte tipuri de inteligențe, cu moduri diferite de a gândi și de a interacționa unii cu ceilalți.
„Fiecare text să aibă un sens. Vor găsi texte cu final deschis, vor găsi texte care se termină cu întrebări la care elevii trebuie să răspundă argumentat. Răspunsurile niciodată nu sunt răspunsuri standard. Sunt răspunsuri pe care le acceptăm dacă sunt argumentate. Îi învățăm să-și respecte argumentele unii altora”, explică Rodica Gavriș-Pascu, profesor pentru învățământ primar, profesor MERITO și unul dintre autorii manualului.
Dascălul mai spune că în noul manual se pune accest pe gândire critică și pe activități care să îi determine pe elevi să lucreze și pe cont propriu.
„Sunt unele texte care se adresează și îi provoacă să lucreze în echipă, să formuleze răspunsuri după ce au agreat anumite păreri ale echipelor sau să cerceteze, să-și pună ei întrebări, să nu ia totul de-a gata, să fie mai degrabă critici. Există foarte multe exerciții care merg înspre partea aceasta de gândire critică, de exprimare asertivă a opiniei și de texte care îi trimit la enciclopedii, la informare suplimentară sau care-i provoacă să găsească cartea integrală și să o citească. Din acest motiv, chiar de la început, când nu există foarte multe litere, am încercat să gândim exerciții care să nu fie forțate și să nu să aibă sens. Totul în viață lor trebuie să aibă un sens și să învețe cu plăcere. Și să poată să lege informația pe care o primesc de ceva din experiența lor anterioară, pentru că altfel, dacă ei nu pot să dea sens unei informații, nici nu pot să o înțeleagă. O rețin mecanic uneori. Dar această reținere mecanică nu are viață lungă și ulterior își pierd dragul de de școală”, mai spune profesorul Rodica Gavriș-Pascu
Pe lângă manual, caietul de scriere pentru elevi și ghidul metodologic pentru învățători, elevii, dar și părinții vor avea acces la o platformă digitală, cu exerciții din manual, filmulețe și jocuri.
„Nu am avut niciodată o clasă cu copii care stau nemişcați în bănci. Care așteaptă să le spună doamna ce să facă. Recunosc, nici nu îmi place așa. Iubesc forfota muncii, îmi place teribil să îi văd cum își pun întrebări, cum se frământă căutând căi de a ajunge la soluții. Așa sunt elevii mei. Cu poftă de școală! Da, cu poftă de învățare. Iar pentru ca această magie să se petreacă, verile mele înseamnă – mult din ele – să caut sprijin în tot ce ma ajută, să le pregătesc un teren fertil pentru a le întâmpina cu succes nevoile. Am găsit un dar. Un ABCdar. Nu-i pot zice manual. Pentru că e DARul pentru elevii mei, un dar şi pentru mine”, spune, la rândul său, Andreea Boca, profesor pentru învățământul primar.
Învățătoarea spune despre noul manual că are „pagini aerisite, ca o sală de meditație”, unde elevii vor găsi texte adaptate curiozității lor, dar și pe Mira – mascotă, cu aripi de cereneală. În plus, caietul cu exerciții aduce o serie de provocări pentru elevi.
„Elevii vor găsi mirosuri îmbietoare pentru citit, povești de audiat pentru dezvoltarea ascultării active, întrebări pentru construirea naturală a gândirii critico-analitice, oaze pentru spiritul oratoric ce li se va dezvolta prin dialog, teatru de masă, jocuri de rol și prezentări. Exercițiile sunt create cu atenție la unicitatea fiecărui copil, cu joc – mult joc, care le permite să crescă mari, fără să-și piardă fair-play-ul, loialitatea și spiritul ludic. În plus, se pune accent pe rigoare și organizare, pentru a crește responsibili și atenți, spații generoase care le permit să învețe și să exerseze multisenzorial scrierea cu litere de mână, modele de execuție și exersare a scrierii de mână prin mijloace audio, video și kinetice, șanse (multe șanse) de a deveni mai buni, mai pricepuți, respect pentru vârsta și potențialul lor prin selecția atentă a cromaticii și a organizării paginilor”, explică Andreea Boca, profesor pentru învățământ primar.
Pe lângă manualul și caietul elevului, profesorii vor avea acces la un ghid, în care vor regăsi, pe lângă planificări și sugestii metodologice, multe anexe folositoare, printre care un alfabetar mobil și carduri motivaționale.
RODICA GAVRIȘ-PASCU este formatoare la nivel național pentru profesorii care predau la ciclul primar și a fost desemnată profesor MERITO în anul 2020. În prezent, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca.
IOANA CAMELIA IOVĂNAȘ a parcurs numeroase cursuri de formare vizând calitatea predării științelor la ciclul primar, învățarea centrată pe copil, instruirea diferențiată. În prezent, profesor la Liceul Teoretic „Elf”, Cluj-Napoca.
BIANCA SABOU este mentor pentru învățământul primar, cu o îndelungată experiență în predare la ciclul primar. În prezent, profesor la Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca.
MARINELA SCRIPCARIU are peste 30 de ani de experiență la catedră, este formator pentru dezvoltarea gândirii critice și expert în literație la Fundația Noi Orizonturi. În prezent, profesor la Liceul Teoretic „Elf”, Cluj-Napoca.
Din 11 iulie s-a deschis platforma Ministerului Educației și profesorii au fost invitați să-și transmită opțiunea responsabilului din școală, pentru disciplina la care o predau. Un alt manual de la aceeași editură ART-KLETT, care a obținut punctaj maxim la evaluarea calitativă, la licitația din acest an, a fost cel de Limba română pentru clasa a VI-a, unul dintre autori lui fiind cunoscutul profesor din Cluj, Horia Corcheș.
Răsfoiește manualul AICI