Selectați pagina

Acuzat de un deputat, apărat de zeci de studenți și medici rezidenți. Mesaj public de susținere pentru neurochirurgul Ștefan Florian

Acuzat de un deputat, apărat de zeci de studenți și medici rezidenți. Mesaj public de susținere pentru neurochirurgul Ștefan Florian

Unul dintre cei mai cunoscuțu neurochirurgi ai lumii, profesorul Ștefan Florian, șeful Clinicii de Neurochirurgie din Cluj, este apărat public de studenți și rezidenți ai UMF Cluj, într-un conflict cu deputatul Emanuel Ungureanu. Ungureanu l-a acuzat pe profesorul Florian că și-ar fi ajutat fiul să ajungă asistent universitar în UMF Cluj și că se comportă ca un „Dumnezeu medical”. Mai mult, deputatul i-a făcut profesorului Florian o plângere și la Agenția Națională de Integritate.

În apărarea neurochirurgului au sărit zeci de studenți și rezidenți din UMF Cluj care au postat pe facebook un mesaj public de susținere pentru profesorul Ștefan Florian căruia susțin că îi spun „tată”

„Ce înseamnă Profesorul Ștefan Florian pentru studenții Cercului și pentru rezidenții de la Clinică de Neurochirurgie din Cluj-Napoca? Mentor – Profesorul Florian este acel om care indiferent a cui ești sau de unde vii, dacă vede că te interesează neurochirurgia, te va ghida, îți va răspunde la întrebări, te va inspiră. Nu există student care să fi intrat în sala de operație la o intervenție de-a Dumnealui și să fi fost alungat sau făcut să se simtă prost, lucru care se întâmplă încă, din păcate, în multe locuri de pe la noi. Nu există rezident care să fi intrat că ajutor la o operație de-a Dumnealui și să nu îi fi răspuns la orice întrebare, să nu îi fi explicat pas cu pas, cu răbdare pașii intervenției. Rezidenții de la Clinică de Neurochirurgie din Cluj, chiar dacă nu sunt ajutoare principale, au acces în sala, se duc cu plăcere să vadă cum operează, ii studiază gesturile din arhivă filmărilor intraoperatorii. Mai mult decât atât, Domnul Profesor discută în fiecare seară cu rezidenții și tinerii specialiști despre pacienții care urmează să fie operați, oferind explicații, generând dezbateri. Acesta este un lucru de neprețuit pentru pregătirea teoretică a tinerei generații”, se arat[ ]n prima parte a mesajului postat pe pagina Cercul Studențesc de Neurochirurgie și Neurologie Cluj-Napoca.

Studenții spun profesorul Florian este un „model de conduită profesională” și că se preocupă de pacienții săi, indiferent de problemele personale pe care le are,  așa cum nici un alt Profesor nu face.

„Profesorul Florian face în fiecare zi, inclusiv sâmbătă și duminică, inclusiv de sărbători, inclusiv la ziua de naștere sau în ziua nunții fiului Dumnealui vizită pe secție. Dimineața și seară. Mai mult decât atât, în fiecare dimineață și în fiecare seară, înainte de vizită de dimineață și după vizită de seară, vorbește cu medicii de garda și asistentele pentru a vedea cum sunt pacienții. Noi nu știm de alt Profesor care să facă la fel. Sperăm să existe și să nu știm noi. Ceea ce știm însă, este că la fel dorim să facem și noi. Neurochirurgul are o responsabilitate enormă. Pacienții cu patologie neurochirurgicala sunt unici. Se pot degrada într-o fracțiune de secundă. Nu ajunge doar să operezi bine. Trebuie să urmărești pacienții în pre- și postoperator, trebuie să ii înțelegi, să ai o vorba bună pentru fiecare. Profesorul Florian ne învață zi de zi, prin exemplul personal, că indiferent de problemele tale personale, indiferent de starea ta de epuizare, indiferent de sărbătorile legale, trebuie să fii responsabil și să ai o vorba bună pentru pacient, aparțînător, asistente, colegi, brancardieri. Domnul Profesor discuta cu aparțînătorii în fiecare zi, chiar dacă a avut o zi plină de operații, chiar dacă este extenuat, și are o vorba bună, o încurajare pentru fiecare. Și rezidenții lui, văzând asta, încearcă să facă la fel.”, se mai arată în mesajul studenților.

Dincolo de a fi un medic dedicat, profesorul Florian este și un cercetător pasionat, dar este și om, mai arată tinerii în mesajul de susținere.

” Vizionar – Profesorul Florian este omul la care te poți duce dacă ai o curiozitate științifica, dacă vrei să cercetezi, dacă vrei să demarezi un proiect științific, dacă ai microbul curiozității. Este omul care te încurajează să te apleci și să cercetezi. Să nu ajungi să operezi mecanic. Este la curent cu toate cărțile, articolele apărute în domeniul Neurochirurgiei. Citește în fiecare zi, se perfecționează în continuu. Încurajează tinerii să facă la fel.

Om – Recunoaște dacă greșește. Te iartă, dacă greșești. Cel mai dur critic este cu el însuși, deși, de foarte multe ori, nu este cazul. Nu este perfect. Nu se consideră Dumnezeu. Ca student sau rezident de-al Dumnealui, nu există să i te adresezi și să îți închidă ușa. Întotdeauna, la fel că și cu pacienții, are o vorba bună pentru noi, un sfat, ne oferă ajutorul, fără să aștepte nimic în schimb. Fără să facă diferențe între noi. Mulți îl numim, mai în glumă, mai în serios, „tată”.”, se arată în mesajul public

Mesajul tinerilor se încheie cu aprecieri la adresa altor cadre didactice din UMF Cluj, inclusiv la adresa fiului profesorului Florian

„Domnul Profesor nu știe de această postare de-a noastră. Nu a făcut aluzii, nu ne-a încurajat să luăm vreo poziție. Nu are Facebook, probabil nici nu va afla de ea. Având în vedere însă articolele apărute în presă locală în ultima vreme, am simțit nevoia să ne exprimăm și noi punctul de vedere, in cunoștință de cauza. La adresa fiului Dumnealui, Asist. Univ. Alexandru Florian, avem, de asemenea, doar cuvinte de laudă. Ne ține prezentări, ne îndrumă, este un cadru didactic de excepție. Alături de alți colegi, Dr. George Ungureanu, Dr. Cristina Aldea, Dr. Stanciuc Mihai și alții, sunt printre cei mai apreciați de către studenți, ajutându-ne prin clinică și la lucrările de licență cu aceași dedicare cu care o face Profesorul Florian. Așa cum nu poți nega șansa celor care nu au pe nimeni in sistemul medical, nu au „pile”, sunt „amărâți din provincie”, nu poți nici nega meritele celor care au părinți profesori. Șansă egală înseamnă și acest lucru.”

CITESTE SI: CEL MAI IMPORTANT NEUROCHIRURG ROMÂN DIN LUME DESCHIDE ÎN CLUJ UN CENTRU MEDICAL DE EXCELENȚĂ ÎN NEUROCHIRURGIE