Selectați pagina

Administrarea antibioticelor după ureche poate avea consecințe grave. Ce spun medicii și farmaciștii

Administrarea antibioticelor după ureche poate avea consecințe grave. Ce spun medicii și farmaciștii

Mulți pacienți români consideră că antibioticul este panaceu universal și încearcă să trateze diferite boli, chiar și viroze respiratorii, prin administrarea de antibiotice. În cadrul simpozionului Farma Practic, ce a avut loc în perioada 14 – 16 aprilie, în Poiana Brașov, medici și farmaciști din țară au discutat despre importanța sfătuirii pacientului, cu privire la administrarea antibioticelor.

„Farmaciștii și asistenții de farmacie, la fel ca noi, medicii, se confruntă cu pacienți care consideră că antibioticul este panaceu universal, că îi ajută să se vindece de orice boală. Mesajul meu pentru ei este să fie în primul rând consecvenți. Și în cazul nostru există pacienți care pleacă din cabinetul nostru către un al doilea sau un al treilea medic, în căutarea unei rețete pentru antibiotic. Exact același lucru se întâmplă și în farmacie. Însă e important să îi explici pacientului că nu îi face bine, că, din contră, îi poate face rău și că atitudinea lui nu este una corectă, care să îl favorizeze. Noi, medicii, avem ca argumente probele de laborator, pentru că putem recolta foarte ușor probe biologice și putem spune dacă au sau nu nevoie de antibiotic. La farmaciști este mai problematic, întrucât cu atât de multe farmacii existente în prezent cu siguranță că pacientul va găsi una din care își va putea procura antibiotic fără rețetă. De aceea, fac apel la corectitudinea, consecvența și la cunștințele profesioniștilor din farmacie. Să ne gândim cu toții că suntem fiecare dintre noi acolo să ajutăm pacientul și să nu îi dăm o soluție rapidă, facilă, la îndemână, care însă nu îl ajută”, a declarat dr. Andreea Moldovan, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Sfântul Constantin” din Brașov, care prezentat în fața celor 160 de farmaciști și asistenți de farmacie prezenți la eveniment date extrem de utile privind terapia antimicrobiană.

Specialiștii spun că pacienții nu conștientizează riscurile la care se expun atunci când își adminitrează antibiotice, fără prescripția medicului.

„Mulți pacienți își autoadmistrează tratament cu antibiotice, nu sunt informați și nu conștientizează efectele adverse, precum sporirea rezistenței la antibiotice. Cred că este foarte utilă o informare cât mai corectă a pacientului și, cum farmacistul este cel cu care acesta intră în contact atunci când își procură antibioticele, cred că profesionistul din farmacie este primul care trebuie să-l informeze referitor la aceste aspecte, să fie răbdător, să îl convingă că face mai mult rău decât bine luând antibioticee fără prescrierea medicului”, a completat dr. Camelia Popa, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Brașov, lector în cadrul evenimentului

Implementarea Sistemului European de Verificare a Medicamentelor în România, o măsură ce trebuie adoptată până anul viitor a fost un alt subiect actual și util pentru practica farmaceutică dezbătut în cadrul ediției 64 Farma Practic, eveniment dedicat farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Prahova, Buzău, Galați, Vrancea, Brașov.

Subiectul a fost adus în atenție de farm. Florina Bonifate, președintele Colegiului Farmaciștilor Galați:

„Serializarea este un lucru benefic pentru farmacie, în primul rând pentru siguranța pacientului. Din partea farmaciei va însemna o perioadă petrecută pentru scanarea efectivă a fiecărei cutii de medicamente, probabil vor crește puțin și costurile pentru farmacie, dar pacientul este beneficiarul final al acestei serializări, dept urmare noi suntem mulțumiți prin siguranța pacientului”, a concluzionat farm. Florina Bonifate.

Simpozionul Farma Practic, ediția 64, a fost creditat cu 16 puncte EFC și 12 puncte EMC. Evenimentul s-a încheiat cu sesiunea interactivă Tribuna Farmaciei în cadrul căreia au fost dezbătute teme practice pentru activitatea farmaceutică, de la rolul farmacistului ca furnizor de servicii farmaceutice, la tipurile de aparatură medicală pe care le putem vinde în farmacie și cum explicăm pacientului cum să le folosească sau subiecte privind administrarea de medicamente în cazul femeilor însărcinate.