Afinele, leacul minune pentru tratarea mai multor afecțiuni
Piețele sunt pline de afine proaspete. Așa ca ar trebui să profitam și să ne bucurăm de beneficiile oferite de aceste fructe.
Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi,. Acestea ajută la prevenirea şi tratarea infecţiilor şi luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Studii medicale au demonstrat faptul că sucul de afine ajută la prevenirea infecţiilor urinare. Astfel, dacă sunteţi predispuşi la această afecţiune neplăcută, o puteţi preveni consumând afine măcar de câteva ori pe săptămână, potrivit adevarul.ro.
Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă.
Sucul de afine este deosebit de eficient în lupta împotriva infecţiilor bacteriene ale tractului urinar. Bolnavii de cistită trebuie să consume mult suc de afine neîndulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E-coli şi Proteus, care provoacă dureri în timpul urinării, crampe abdominale şi chiar sângerări. Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum E-coli de-a lungul pereţilor mucoasei din interiorul tractului urinar, sunt responsabile pentru aceasta infecţie care conduce la inflamaţie, senzaţie de arsură în tipul urinării şi alte complicaţii. În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conţin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care înhibă creşterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăţi antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari şi grele spală practic aceste bacterii de pe pereţii tractului urinar, prevenind declansarea infecţiei.
Ce efecte au afinele asupra organismului
Întăresc sistemul imunitar. Datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, afinele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi prevenirea îmbolnăvirilor.
Reduc tensiunea arterială. Dacă sunt consummate regulat, afinele au rolul de a reduce tensiunea arterială. Aşadar, dacă ai probleme cu tensiunea, ar trebui să le consumi zilnic.
Previn îmbătrânirea şi protejează împotriva cancerului. Antioxidanţii care se află în afine reduc daunele cauzate de stresul oxidativ şi previn îmbătrânirea pielii şi apariţia ridurilor. Totodată, ajută corpul să neutralizeze radicalii liberi, protejând împotriva cancerului, a diabetului şi a bolilor cardiovasculare.
Au proprietăţi anti-inflamatorii. Afinele previn inflamaţiile, crescând cantitatea de molecule numite proteine de şoc termic, care scad odată cu înaintarea în vârstă. Îmbunătăţesc tranzitul intestinal. Afinele au rolul de a îmbunătăţi digestia, reducând inflamaţiile şi tratând constipaţia şi diareea. Ele ajută totodată la menţinerea sănătăţii tractului urinar.
Un pahar de afine are în jur de 80 calorii şi zero grăsimi sau colesterol. Aceeaşi cantitate are şi 10 mg sodiu, 20 g carbohidraţi şi 4 g de fibre, însemnând 15% din cantitatea zilnică recomandată.