Selectați pagina

Decizie la nivel înalt: România trimite în India butelii de oxigen și concentratoare

Decizie la nivel înalt: România trimite în India butelii de oxigen și concentratoare

Decizie la nivel înalt, luată marți seara, în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. România acordă sprijin internațional, cu titlu gratuit, pentru India – țară grav afectată de îmbolnăvirile cu noul Coronavirus.

Astfel, din țara noastră, un avion al MApN va efectua un transport către India, cu 80 de bucăţi de concentratoare de oxigen de 5 şi 10 litri, 75 de bucăţi de butelii de oxigen de 40 de litri şi două dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat, cu tuburi de oxigen și concentratoare.

Echipamentele sunt necesare pentru asistența medicală a celor infectați cu noul Coronavirus.

Conform hotărârii CNSU, decizia are la bază solicitarea autorităţilor din Republica India, transmisă prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională în contextul eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

„Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre. Transportul cantităţilor de produse prevăzute la alin. (1) se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România – India, sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă şi cu recuperarea a 75% din costul acestuia”,

se arată în hotărârea CNSU.

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății despre situația din India

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății spun că în India pandemia de COVID-19 a atins o gravitate fără precendent, iar situația este „una sfâșietoare”.

”OMS face tot ce poate, furnizând (Indiei) materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi materiale de laborator”,

a declarat președintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Numeroase state au anunțat deja că vor trimite în India, țară cu peste 1.3 miliarde de locuitori, ajutoare de urgență, pentru a ajuta acest stat să depășească criza sanitară pe care o traversează acum.

FĂRĂ VACANŢA ÎN GRECIA DE PAŞTE. ŢARA A INTRAT PE LISTA GALBENĂ

Sursa foto: Facebook/MApN

Despre autor