Selectați pagina

Alertă de West Nile, boală provocată de înțepături de țânțari. Dr. Tudor Ciuhodaru: Înțepăturile de țânțari pot fi periculoase

Alertă de West Nile, boală provocată de înțepături de țânțari. Dr. Tudor Ciuhodaru: Înțepăturile de țânțari pot fi periculoase

Întepăturile de țântari pot fi periculoase avertizează medicul Tudor Ciuhodaru. Aceasta trage un semnal de alarmă să nu neglijăm înțepăturile de țânțari care pot deveni letale. Potrivit medicului sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital.

„Europa este în alertă din cauza virusului West Nile transmis de ţânţari. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat deja asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de apariție a multor boli transmise de țânțari. Medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.


Care sunt semnele și pașii pe care trebuie să îi urmați:

  1. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
  2. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
  3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
  4. În cazul fomelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

Ce substanțe se folosesc pentru înțepături de țânțari

„Prevenția rămâne cea mai bună alternativă. Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție. Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor. Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul avertizează că trebuie curățate locurile unde există posibilitatea ca apa să băltească, pentru a reduce înmulțirea țânțarilor.

Principala cale de transmitere la om este prin înţepătura ţânţarilor. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic, atingere sau sărut; transfuziile pot fi o sursă de infecţie. Practic, orice persoană, indiferent de vârstă, înţepată de ţânţari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile, însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înţepătură este totuşi redusă. De obicei, 90% dintre cei infectaţi nu prezintă simptome, iar manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. Doar 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Riscul de îmbolnăvire severă şi deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficienţe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente”, a adaugat dr. Tudor Ciuhodaru.

Despre autor