Selectați pagina

Alertă ECDC: Epidemia de rujeolă din România s-ar putea extinde și în alte țări

Alertă ECDC: Epidemia de rujeolă din România s-ar putea extinde și în alte țări

Un focar rujeola este în desfășurare, începând cu luna februarie 2016 și noi cazuri continuă să fie raportate, în ciuda măsurilor de vaccinare luate la nivel național, anunță Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. La mijlocul lunii februarie 2017, au fost raportate  3.071 cazuri la Institutul Național de Sănătate Publică în România. Cazurile de îmbolnăvire au fost înregistrate de la sfârșitul lunii septembrie în 2016 până acum. În plus, nouă copii au murit după ce s-au îmbolnăvit de rujeolă. Asta în condițiile în care în anul 2015 se înregistrau doar 7 cazuri la nivel național.

În 2016, focarele de rujeola au izbucnit în mai multe tări din UE, iar numărul de cazuri a crescut în 2017. În plus, alte trei focare care s-au înregistrat în țări din Uniunea Europeană,  au legătura cu epidemia din România.

Având în vedere dimensiunea focarului din România, unde acoperirea populației cu vaccin este de sub 90% în acest  moment există un risc ridicat ca rujeola să se răspândească în toată țara, avertizează experții. De asemenea, rămâne riscul ca rujeola să fie exportată și în alte țări din UE unde acoperirea populației cu vaccin este sub 95%.

Medicii spun că imunizarea este singura măsură de prevenire eficientă împotriva rujeolei. Toate țările din UE  au politici de vaccinare ROR (rubeola, rujeola, oreion) cu doua doze. Reprezentanții Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) avertizează că autoritățile să ofere acces populației la vaccinarea cu ROR.

Acest avertisment vine în contextul în care în România mai multe vaccinuri lipsesc din stocuri și din cabinetele medicilor de familie. VEZI AICI DETALII.

Despre autor