Selectați pagina

Alimentația în COVID și post-COVID. Ce spune nutriționistul

Alimentația în COVID și post-COVID. Ce spune nutriționistul

În plin val III al infectărilor cu SARS-COV 2 și când numărul pacienților bolnavi de COVID este în creștere, dincolo de medicație un rol extrem de important îl are alimentația.

În cazul pacienților bolnavi de COVID, care fac forme ușoare spre medii și se tratează acasă, în paralel cu medicația, e nevoie de atenție și la mâncare.

Alimente care ajută anticorpii

În perioada de boală, organismul are nevoie de alimente care să îi ajute sistemul imunitar și, astfel, vindecarea să aibă loc mai repede, potrivit specialistului în Nutriție și Dietetică consultat de ȘtiriMed

„Alimentația unui bolnav de covid acasă se adaptează în funcție de statusul acestuia. În principiu, trebuie proteine de calitate pentru anticorpi – carne ușoară, lactate, ouă, gătite sănătos, la grill, la cuptor, la tigaie carbohidrați complecși, pentru sațietate.

Pentru sațietate alege cartofi, orez, mazăre, fasole și mai puțin pâine, pentru că e o perioadă sedentară și prea multă pâine sau patiseie nu se justifică energetic. Lipsa carbohidraților complecși (amidonoase) de la mesele principale poate duce la a ronțăi între mese alimente de confort, de obicei rafinate.

De asemenea vom opta pentru suficiente zarzavaturi și legume, ca sursă de fibre pentru intestin, murături pentru cei care nu au restricții la sodiu, deoarece știm că 70% din imunitate stă în sănătatea microbiomului intestinal.”

explică Sigina Pop, nutriționist-dietetician.
shutterstock 239232046
Alimentața în COVID. Alimente recomandate pentru sistemul imunitar/Sursa foto: shutterstock

Alimentația în COVID la pacienții fără gust și miros

Lipsa gustului și mirosului, efect al COVID în cazul multor pacienți, poate veni la pachet și cu lipsa poftei de mâncare. Nutriționistul spune, însă, că acest aspect nu e un motiv ca pacientul să mănânce atunci când nu simte foame.

„Nu se moare de foame, dar aceasta este o reacție ce ține de conservarea speciei și pe care o avem de milenii, rareori conștientă. Mai degrabă inconștiență, instinctivă, irațională. Care ne poate face să avem alegeri iraționale, de plăcere. Aici intră alimentele nefiresc de bune la gust, cu potențiatori de arome, care să hiperstimuleze papilele gustative. Nu e cazul să facem astfel de alegeri.

Atâta timp cât mecanismul foame-sațietate funcționează, vom mânca doar când ne este foame și ne vom opri când nu ne mai e. Acestea funcționează independent de gust și miros, atâta că simțim plăcere.”

mai spune Sigina Pop

Specialistul susține că alimentația de plăcere (sau de confort) este cea care aduce caloriile în plus, care promovează obezitatea. Iar obezitatea este o boală cronicăîngrijorătoare la nivel mondial.

„Există mai mulți oameni care mor de obezitate în lume decât cei care mor de foame. Nu apelăm la vitamine și minerale după ureche.”

explică Sigina Pop, nutriționist-dietetician

SECȚII ATI PLINE ÎN SPITALELE COVID DIN CLUJ. MEDICII CAUTĂ DISPERAȚI SOLUȚII PENTRU PACIENȚII NOI

Alimentația post-COVID

Odată scăpați de boală, pacienții trebuie să fie atenți, în continuare la alimentație. Deoarece sistemul imunitar este slăbit, iar în lipsa unui „combustibil” sănătos luat din alimente de calitate, o altă îmbolnăvire este iminentă.

„Alimentația pacientului post covid respectă aceleași principii, cu mențiunea că aportul caloric poate fi adaptat activității fizice a acestuia. Dacă în perioada în care a stat în izolare a mâncat mai puțin, la revenirea sa, poate să mănânce obișnuit, dar sănătos pentru a crește rezistență împotriva unei noi potențiale infecții , cu orice altceva.”

concluzionează Sigina Pop, nutroționist-dietetician

PROVOCĂRILE DE PE MASA DE PAȘTI. CUM SĂ „FENTEZI” KILOGRAMELE ÎN PLUS, DE SĂRBĂTORI