Selectați pagina

Ancheta OMS în China: Experţii vor să afle originea pandemie

Ancheta OMS în China: Experţii vor să afle originea pandemie

O echipă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este aşteptată în China pentru a ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de la apariţia noului coronavirus.

Vizita celor zece experţi ai OMS reprezintă un subiect extrem de sensibil pentru regimul chinez, dornic să evite orice responsabilitate pentru epidemia care a provocat peste 1,8 milioane de decese pe întreg globul. Într-o asemenea măsură încât această vizită capătă aspectul unei misiuni secrete. Datele sale nici măcar nu au fost specificate, OMS făcând referire pur şi simplu la ”prima săptămână a lunii ianuarie”, notează AFP.

Întârzierea cu care China a acceptat o anchetă independentă înseamnă că primele urme ale infecţiei vor fi dificil de identificat de către cercetători, potrivit Agerpres.

”Nu sunt optimist. Ei vor ajunge după bătălie”, a avertizat specialistul în boli infecţioase Gregory Gray de la Universitatea Duke din Statele Unite.

”Va fi incredibil de dificil de identificat originea virusului”, a declarat Ilona Kickbusch de la Institutul Universitar de Studii Internaţionale şi Dezvoltare din Geneva.

Oamenii de ştiinţă cred în general că gazda iniţială a virusului a fost un liliac, însă animalul intermediar care a permis contaminarea umană nu este cunoscut. Media chineze evocă din ce în ce mai des ipoteza importării virusului prin intermediul alimentelor congelate, teorie respinsă de OMS.

Misiunea este formată din zece oameni de ştiinţă (Danemarca, Regatul Unit, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia) recunoscuţi în domeniile lor de expertiză.

„Scopul nu este să fie desemnată vinovată o ţară sau o autoritate”, a declarat pentru AFP unul dintre membrii echipei, Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch din Germania. ”Este vorba despre înţelegerea a ceea ce s-a petrecut pentru a împiedica să se întâmple din nou”.

În cazul în care ancheta ar fi obstrucţionată de autorităţi, ”acest lucru ar avea un impact negativ asupra reputaţiei politice şi ştiinţifice a Chinei”, a atras atenţia profesorul Gregory Gray.

Însă, aspectele politice fac puţin probabil ca investigarea unei ipoteze, aceea că focarul ar fi fost provocat de o scurgere din Institutul de Virologie din Wuhan, să aibă mână liberă, a declarat Raina MacIntyre, care ocupă funcţia de director al Programului de cercetare în domeniul biosecurităţii din cadrul Institutului Kirby din Australia.

Sursa foto: Pixabay

Despre autor