Selectați pagina

Trei oameni au murit după ce instalația de oxigen s-a defectat într-un TIR ATI. Premierul: „Nu putem garanta acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla”. Ministrul Sănătății: „O anchetă penală este în desfășurare”

Trei oameni au murit după ce instalația de oxigen s-a defectat într-un TIR ATI. Premierul: „Nu putem garanta acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla”. Ministrul Sănătății: „O anchetă penală este în desfășurare”

Trei oameni au murit, luni seara, după ce instalația de oxigen a TIR-ului ATI amplasat în curtea Spitalului „Victor Babeș” din București s-a defectat. În total, în TIR-ul ATI erau internați 8 pacienți, diagnosticați cu COVID-19 și a căror stare de sănătate era gravă.

Mai multe anchete, inclusiv una penală, sunt acum în derulare, pentru a afla cum s-a ajuns la această tragedie.

Principalele declarații ale autorităților:

Premierul Florin Cîțu:

„Am văzut că administratorii, reprezentanții statului fug de comunicare. Cetățenii au nevoie să comunicăm mai mult. Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Vom pune resurse, vom încerca să avem mai multe paturi așa cum am cerut, în continuare ducem această luptă.
Nu putem garanta acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla, sper că nu se vor mai întâmpla. Trebuie să luăm campania de vaccinare în serios. Mă voi asigura că ancheta va fi transparentă”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

„Cinci dintre ei (n.red. pacienți internați în TIR-ul ATI defectat) au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați.
O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici.
Condoleanțe pentru familiile îndurerate!”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență:

„România a făcut față acceptabil. Incidente apar deoarece sistemul este sub presiune, este întins la maximum. Greșeala cea mai mare este să ai boala asta și să stai acasă. Dacă ai veni la spital mai devreme, poate ai evita să ajungi în terapie intensivă”

Ce s-a întâmplat în TIR-ul ATI. Precizări DSU

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.
Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș

  • 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
  • 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
  • 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
  • 1 pacient la Floreasca
    -3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator