Selectați pagina

Postul Crăciunului. Larisa Anchidin, Nutriţionist: Cum mâncăm sănătos şi ce alimente trebuie să evităm

Postul Crăciunului. Larisa Anchidin, Nutriţionist: Cum mâncăm sănătos şi ce alimente trebuie să evităm

Suntem în Postul Crăciunului iar cei care aleg să mânce exclusiv vegan, în această perioadă, ar trebui să ţină cont de câteva reguli, spun specialiştii. În acest fel organismul nu va fi privat de nutrieţii necesari şi va beneficia de o dietă echilibrată.

Cand vine vorba de post, macronutrientul deficitar este proteina, pentru ca alimentele de origine vegetala conţin proteina completă. De aceea, în perioada care urmează, este necesară acoperirea nivelului proteic cu alimente din categoria leguminoaselor: fasole, mazare, linte, naut, precum şi ciupercile, oleaginoasele. La fiecare masa principală, corpul nostru are nevoie de proteină pentru conservarea masei musculare, imunitate, etc., a declarat pentru StiriMed, Larisa Anchidin, nutriţionist.

Cum se evită îngrășarea în Postul Crăciunului

Cu toate că lipsa proteinei de origine animală în postul Crăciunului nu reprezintă un risc pentru sănătate, există însă, riscul acumulării de kilograme în plus, dacă în dietă sunt incluse alimente nesănătoase.

Neincluderea proteinelor de origine animală nu reprezinta neapărat un risc pentru sănătate, atâta timp cât suplimentăm cu proteină vegetală, iar in zilele noastre avem acces destul de facil la diverse alimente de post, dar nu toate intra în categoria alimentelor sănătoase. Privarea de proteină animală, pentru mai mult de cinci ani poate constitui un risc pentru sănătate, in cazul în care nu se suplimentează alimentaţia cu vitamina B12 cu rol neurologic important. Riscul de îngrasare este însă permanent, atâta timp cât balanţa energetică este înclinată spre ingestia de nutrienţi, nu spre consumul acestora, dar în aceasta perioada riscul poate creste prin scăderea senzatiei de satietate. Proteinele de origine animală (ex: carnea) vin şi cu prelungirea senzaţiei de satietate la o cantitate mai mică de calorii, de aceea, de multe ori în perioadele de post avem o senzatie de foame continuă şi poate am apela la un obicei nesanătos „rontaiala”, care invariabil creste riscul de acumulare a kilogramelor în plus, a completat Larisa Anchidin.

Cum ar trebui să arate programul de mese în Postul Crăciunului

Pentru senzaţia de saţietate medicii recomandă ca mesele să fie luate la aceeaşi oră zilnic, iar cele principale să conţină proteine, hidraţi de carbon şi lipide.

Carnea poate fi înlocuită cu succes de leguminoase precum fasolea, mazărea, lintea , năutul, soia în varianta de tofu sau edammame, ciuperci şi oleaginoase (nuci, alune, migdale,caju), iar dacă avem activitate sportivă intensă, putem include şi gustări cu lapte vegetal şi pudră proteică vegetală sau batoane proteice pe baza de cânepă.

Postul Crăciunului: propunerea nutriționistului pentru un meniu de post

Meniu pentru o persoana sănătoasa normoponderală

MIC DEJUN:

-pâine din faină integrala cu pate de linte şi nuci, tofu si legume crude la alegere sau murate

lentil pate for wordpress 1
Pate de linte, perfect pentru un mic dejun în Postul Crăciunului

Gustare:

-struguri 150g

struguri
Strugurii sunt o gustare perfectă în Postul Crăciunului

PRÂNZ:

-Felul I: supă crema de ciuperci cu crutoane

RFO 1400x919 MushroomSoup 53f74338 aa39 4c34 b5da 2858937db4c5 0 1400x919 1
În postul Crăciunului, supele cremă sunt o variantă sățioasă pentru prânz

-Felul II: chifteluţe de năut gătite la cuptor cu mazăre sote şi salată de ardei copţi

naut
Postul Crăciunului poate însemna mese gustoase

Gustare:

-nuci 30g

walnuts g93daa0205 1280
O gustare sănătoasă în Postul Crăciunului

CINA:

-salată de legume crude cu fasole neagră şi porumb

salata
Salată sănătoasă pentru Postul Crăciunului

Ar trebui însă ca, în această perioadă, să fie evitate alimentele procesate din comerţ precum parizerul, crenvurştii de post, cascavalul vegetal care pot conţine ingrediente dăunătoare pentru sănătate. Există însă alternative spun nutriţioniştii.

Mezelurile de tip pastă nu sunt considerate a face parte din categoria de alimente sănătoase, atât cele de origine animală cât şi vegetală, având o compoziţie bogată în grăsimi hidrogenate. Caşcavalul vegetal se poate realiza din caju acasă, iar pateul de linte roşie facuta acasa este un aliment sănătos. Se pot prepara acasă chifteluţe de ciuperci, de naut, de fasole neagră, gătite la cuptor, a căror compozitie este mult mai echilibrata decât a altor alimente din comerţ.Recomandarea principala este citirea etichetelor, a spus Larisa Anchidin, nutriţionist.

Când vine vorba despre dulciuri specialiştii spun că aceastea pot fi consumate în post, dacă sunt vegetale. Cheia este însă moderaţia şi activitatea fizică pentru a nu fi afectată silueta.

CITEȘTE ȘI: CAMPANIA „ÎNCALȚĂ UN COPIL” BY MIRELA RETEGAN ARE LOC ÎN CLUJ, PENTRU AL TREILEA AN CONSECUTIV

Despre autor