Select Page

Aparatură medicală de milioane de lei zace nefolosită în spitale din cauza birocrației. Pacienții, trimiși să își facă investigații la privat

Aparatură medicală de milioane de lei zace nefolosită în spitale din cauza birocrației. Pacienții, trimiși să își facă investigații la privat

Aparatura medicală scumpă zace nefolosită în spitale din cauza birocrației, în timp ce pacienții sunt trimiși să scoată bani grei din buzunare ca să își facă investigațiile în clinici private. Un caz concret este la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj, unde s-a cumpărat un computer tomograf performant în urmă cu mai bine de 6 luni de zile. Aparatul este, însă nou-nouț, și stă nefolosit pentru că îi lipsește un aviz de la Comisia Națională pentru Verificrea Activității Nucleare – un organism subordonat Guvernului, care nu pare să se grăbească, măcar pentru binele pacienților, dacă nu pentru medicii din spitalul respectiv.

„E un computer tomograf performant, pentru investigații abdominale, a fost achiziționat cu bani alocați de Consiliul Județean Cluj, a costat 1 350 000 lei. Așteptăm acel aviz de la CNCAN (n.red.Comisia Națională pentru Verificrea Activității Nucleare), nu știm cât mai poate dura să îl primim”, a spus pentru ȘtiriMed, dr. Vasile Mureșan, directorul Spitalului de Pneumftiziologie „Leon Daniello” Cluj

Șeful secției de Radiologie, doctorul Dorel Precup, spune că, în timp ce aparatul lor stă nefolosit și absolut funcțional, pacienții care au nevoie de tomografii sunt trimiși la clinici private, unde plătesc investigațiile cu sume cuprinse între 300 și 1000 de lei.

„Vedeți, avem aici un spațiu dotat corespunzător, la toate standardele. Cei de la Siemens care au venit și au montat aparatul au spus că totul este în regulă și în parametri. Am primit toate avizele necesare, de la toate instituțiile, stăm doar în avizul de la CNCAN. De 6 luni e montat aparatul, membrii Comisiei au venit, au analizat situația și de atunci noi tot așteptăm. Nu putem să lucrăm fără acel aviz, deoarece legea în domeniu este drastică. Puțin ne deranjează, pentru că pierdem din garanția aparatului. Și în plus, pacienții îi trimitem la Hyperdia, când au nevoie de tomografie, în loc să le facem toate investigațiile aici”, a declarat pentru ȘtiriMed, dr. Dorel Precup, șeful Secției Radiologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Computerul tomograf a costat aproape 1,5 milioane lei și stă nefolosit

Medicul mai spune că și dacă avizul s-ar primi în perioada imediat următoare, va mai dura o vreme până când computerul tomograf va fi folosit pentru pacienți, deoarece e nevoie ca medicii să se obișnuiască cu aparatura, cu softurile și nu e vorba de un singur medic, ci de o întreagă echipă.

Cum e situația în străinătate

Dacă România ar fi o țară în care să primeze interesul pacientului, o astfel de situație nu ar exista. Mai exact, birocrația nu ar sta în calea sănătății oamenilor.

„În străinătate există instituții care reglementează modul de funcționare al aparturii medicale, dar nu se pun piedici. Adică, în Olanda, de exemplu, nu ar exista o autoritate cum e CNCAN (n.red.Comisia Națională pentru Verificrea Activității Nucleare), care să țină atâta timp pe loc activitatea medicală. Pentru noi, ca medici, e foarte important ca unui pacient să îi fie făcute investigațiile în același loc, să putem discuta noi, medicii, între noi despre situația unui pacient. Și în plus, spitalul pierde, prin faptul că trimite pacienții în mediul privat”, a explicat pentru ȘtiriMed, dr. Adriana Călin, medic specialist radiolog, cu stagii de pregătire și cercetare făcute în Franța și Olanda.

Computerul tomograf abdominal este util pentru investigații la pacienții cu probleme pulmonare cronice, dar este folosit și pentru depistarea și diagnosticarea cancerului pulmonar.

About The Author