Selectați pagina

Apel pentru donarea de sânge venit direct de la ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Lipsa de sânge este dramatică în lunile de vară

Apel pentru donarea de sânge venit direct de la ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Lipsa de sânge este dramatică în lunile de vară

Numărul donatorilor de sânge scade dramatic în lunile de vară, astfel că Centrele de Transfuzii din țară fac eforturi disperate ca să asigure necesarul de sânge pentru pacienții din spitale. Care sunt din ce în ce mai mulți, în sezonul estival, din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut, marți, un apel public și solicită donatorilor să se prezinte la oricare centru de Transfuzii și să doneze sânge.

“Cererea zilnică a unităților sanitare din București este de 1000-1500 componentei/zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 300 -500 compunente/zi. De exemplu ieri au fost numai 120 de persoane care au intrat în centru cu intenția de a dona, în condițiile în care ar trebui să existe cel puțin 300 de donatori zilnic pentru a face față cererii unităților sanitare. Fac apel la populație să vină la centrele de donare și să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferența în lupta medicilor pentru viață. Vom reorganiza rețeaua de transfuzii și întreg domeniul”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, iar numărul donatorilor scade cu până la 25%. Ca să încurajeze donarea voluntară de sânge, ministrul Sorina Pintea promite schimbări și îmbunătățirea modului în care se donează sânge.