Selectați pagina

Aproape 20.000 de părinţi au apelat ALOPEDI în 2022. Febra în topul motivelor pentru care au cerut sfatul medicului

Aproape 20.000 de părinţi au apelat ALOPEDI în 2022. Febra în topul motivelor pentru care au cerut sfatul medicului

Aproape 20.000 de părinţi au apelat serviciul ALOPEDI în 2022. Numărul apelurilor a crescut cu 50 % faţă de anul anterior. Febra a fost principalul motiv pentru care părinţii au sunat şi au cerut sfatul unui specialist.

Pe parcursul anului 2022, febra a fost principalul motiv de solicitare a sfatului medical al profesioniștilor cu experiență în evaluarea telefonică a gravității stării copilului bolnav. Apelurile telefonice pentru probleme respiratorii au predominat în lunile ianuarie – mai și octombrie – decembrie, iar cele pentru probleme digestive pe durata lunilor de vară, potrivit unui comunicat.

Majoritatea apelurilor, respectiv 72,72%, s-au finalizat cu recomandări de îngrijire la domiciliu a copilului bolnav și comunicarea semnelor de alarmă la apariția cărora este necesar consultul medical. Cele mai multe apeluri telefonice au fost efectuate în lunile octombrie, noiembrie și, în special, decembrie, când serviciul de call center pentru urgențe pediatrice a fost apelat de 2.173 de părinți.

În anul 2022, prin intermediul ALOPEDI 0364-917, au fost evaluați telefonic nu mai puțin de 19.887 de copii. Totodată, se remarcă o creștere cu peste 50% a numărului de apeluri telefonice în comparație cu anul 2021.

„Serviciul nostru de telemedicină, care funcționează deja de nouă ani, este din ce în ce mai solicitat. Numărul mare de apeluri reconfirmă încrederea părinților în sfaturile prompte și profesioniste oferite de echipa medicală care răspunde solicitărilor 24 de ore din 24, șapte zile din șapte.”, a spus Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Majoritatea apelurilor din anul precedent au provenit din județul Cluj, iar 48,8% din alte județe. De asemenea, 300 de părinți români aflați în afara țării au solicitat sprijinul medicilor care îÎdeservesc ALOPEDI 0364-917.

Despre autor