Atenție la gripă! Numărul infecțiilor respiratorii este în creștere; care e diferența între gripă și răceală
Atenție la gripă și fiți cu băgare de seamă cu cine intrați în contact. Odată cu debutul sezonului rece, crește alarmant și numărul cazurilor de infecții respiratorii, unele dintre acestea chiar severe. Sezonul rece din anul 2018 nu vine cu vești bune, întrucât numărul pacienților diagnosticați cu diferite forme ale infecțiilor respiratorii este cu 30% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cazuri confirmate de gripă
11 cazuri de gripă au fost confirmate de la începutul sezonului rece și până acum. Ultimele 2 cazuri de gripă au fost confirmate în ultima săptămână. Numărul cazurilor de infecții respiratorii este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică din România.
„La nivel național, numărul total de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții ale aparatului respirator și pneumonii) a fost de 78.061, cu 29,8% mai mare, comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent – când s-au înregistrat 60.112 cazuri”, se arată într-un comunicat al Centrului Național de Sănătate Publică.
În săptămâna 26 noiembrie – 2 decembrie 2018, la nivel național s-au înregistrat 123 de cazuri de gripă clinică, față de numai 3 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Deasemenea, în ultima săptămână s-au înregistrat 3 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe, cu 1 mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.
CUM VA FERITI DE VIRUSUL GRIPEI. SFATUL SPECIALIȘTILOR
Din cele 11 cazuri de gripă confirmate, 4 cazuri au fost gripă cu virus AH!, 2 cazuri cu virus AH3, 4 cazuri gripă cu virus A nesubtipat și un caz a fost gripă cu virus B.
Din fericire, până acum nu a fost înregistrat niciun deces provocat de vreun virus gripal.
Peste 1 milion de persoane din grupele la risc (vârstnici, copii, pacienți ci diferite afecțiuni), au fost vaccinate antigripal cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Care este diferența dintre gripă și răceală
Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistenței mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
Gripa debutează brusc şi violent. Febra de 39 – 40 de grade celsius este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare de până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.
Răceala poate fi contactată pe tot parcursul anului,chiar și vara. Gripa, în schimb, este mult mai des întâlnită în intervalul noiembrie – februarie, deoarece sistemul imunitar este sensibil în timpul sezonului rece şi organismul necesită o îngrijire mai atentă.
CITESTE SI: TESTUL IEFTIN CARE DEPISTEAZA GRIPA