Select Page

Atenție, gripa se extinde! Ce sfaturi au specialiștii pentru a nu lua virusul

Atenție, gripa se extinde! Ce sfaturi au specialiștii pentru a nu lua virusul

Atenție, se extinde gripa! Până în acest moment, gripa de tip A(H1N1) (gripa porcină) este cea mai întâlnită la Iași iar județul Iași este pe locul al treilea ca număr de cazuri la nivel național. Specialistul, Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, ne dă câteva sfaturi:

5 lucruri esențiale despre gripa A(H1N1):

1. Este o boală gripală (relativ) uşoară, ce evolueză cu febră moderată, curbatură şi interesarea căilor respiratorii superioare (rinofaringe) şi mai rar cu exprimări gastro-enterice, având rare tendinţe de complicaţii.

2. Se transmite de la om la om (!!! nu de de la animale (porci, câini sau pisici) şi nici de la păsări), preponderent pe cale aeriană, în condiţii de nerespectare a regulilor elementare de igienă.

3. Spre deosebire de gripa sezonieră, ce intersează grupele extreme de vârstă, cea porcină afectează predilect persoanele sub 40 de ani. Stările asociate, care induc un risc crescut faţă de boală şi complicaţii, inclusiv deces prin insuficienţă respiratorie acută, includ: sarcina şi lăuzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic.), imunodeficienţe şi patologia cronică (respiratorie sau cardiacă.).

4. Răspândirea globală a fost favorizată de globalizare, în particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului în condiţii de reciclare şi presurizare nu are nicio eficienţă asupra virusurilor.

5. Prin comparaţie cu gripa sezonieră, morbiditatea şi mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mică, gripa sezonieră afectând într-un an pandemic circa 90 de milioane de persoane, cu 865.000 spitalizări şi 209.000 de cazuri letale iar gripa porcină în ,,pandemia” din aprile 2009- august 2010 doar circa 18500.

B. Cum ne protejăm:

Cele 3 măsurile de prevenţie, valabile oriunde şi oricând pentru orice viroze, includ:

a)respectarea strictă a regulilor de igienă (utilizarea batistei, a şerveţelului de unică folosinţă când tuşim sau strănutăm, spălatul riguros pe mâini),

b) evitarea aglomeraţiilor şi

c)izolarea pacientului la domiciliu.

Consultaţi medicul de familie şi evitaţi, cel puţin la Iaşi, zecile de ore de aşteptare de la urgenţe unde riscul de transmitere a oricărei infecţii respiratorii creşte exponenţial datorită aglomeraţiei.

Puteţi lua în considerare, după informare privind beneficiu- risc, imunizarea prin vaccinare.

Evitaţi automedicaţia.

Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

About The Author