Atenţie la căpuşe! Numărul persoanelor muşcate este în creştere
Atenţie la căpuşe! Numărul celor muşcaţi de căpuşe este în creştere. Ploile abundente şi umiditatea de afară favorizează activitatea căpuşelor. Parcurile dar şi pădurile sunt pline, iar muşcătura de căpuşă poate fi periculoasă pentru om deoarece poate provoca boala Lyme.
Deşi vârful sezonului e în lunile mai-iunie specialiştii spun că în acest an atipic ca şi temperaturi s-a decalat şi activitatea căpuşelor care în această lună sunt mai multe decât în mod obişnuit.
De obicei în perioada iulie august nu sunt foarte active pentru că se tem de căldură. Anul acesta activitatea lor a fost însă întârziată de primavara mai rece, iar acum sunt înfometate, plus că umiditatea este foarte crescută şi recuperează luna aceasta, a spus pentru StiriMed, Gianluca D`Amico, cercetător şi profesor la Departamentul de Parazitologie de la USAMV Cluj.
Fie că vă plimbaţi doar prin parcul din oraş sau faceţi o drumeţie la munte există câteva reguli pe care trebuie să le urmaţi. Specialiştii spun că nu ne putem baza, din pacate, pe substanţele repelente, fie că vorbim de cele naturale sau de cele care conţin chimicale. Nici brăţarile sau clipsurile impregnate cu diferite substanţe nu sunt de mare ajutor.
Substanţele repelente au o anumită eficacitate. Nu pot însă garanta sută la sută. Ce trebuie însă să facem e să ne verificăm din cap până în picioare, când venim de afară. Atât adulţii cât şi copiii trebuie să se verifice mai ales în zonele ascunse: zona inghinală, axilă, în cap, a declarat Gianluca D`Amico.
Dacă aceste căpuşele sunt extrase în primele 24 de ore riscul ca ele să transmită Borrelia burgdorferi, bacteria care cauzează boala Lyme, scade. În plus, potrivit noilor protocoale se recomandă o doză dublă de antibiotic după extracţie.
Analiza pentru căpuşă sau analize de sânge pentru noi?
Căpuşele pot fi analizate în laboratoare de specialitate. Este însă o analiză destul de costisitoare (costă între 350-400 de lei). Specialiştii spun însă că un rezultat negativ nu înseamnă neapărat că nu suntem infectaţi.
În primul rând trebuie identificată specia. Ixodes ricinus e singura care poate provoca boala Lyme însă e si cea mai comună şi se urcă pe tot ce mişcă. Trebuie apoi să ştim cât a fost fixată pe organism. Însă o căpusă negativă ne poate crea falsa linişte că suntem bine. Dar poate am fost muşcaţi de o altă căpuşa care a căzut fără să o vedem şi aceea ne-a transmis boala. Putem însă să facem analize de sânge şi să vedem dacă există anticorpi sau nu (Borrelia IgG IgM), a adaugat cercetătorul Gianluca D`Amico.
Dacă vă muşcă o căpuşă este recomandat să apelaţi la cadrele medicale. Acestea vor extrage căpuşa din corp şi apoi vă vor spune ce să faceţi conform protocolului emis de Ministerul Sănătăţii.
Timp de 3-4 săptămâni persoana muscată trebuie monitorizată. Dacă apar simptome similare celor de răceală, dureri musculare, iar pe piele apare o eruptie cutanată extinsă, circulară, atunci pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la spital.
Ce este boala Lyme
Boala Lyme, cunoscuta si sub denumirea de infectia Lyme, este o afectiune bacteriana transmisa de capusa (Ixodes), insecta ce poarta o bacterie numita Borrelia burgdorferi. Afectiunea se intalneste in America de Nord si in Europa.