Selectați pagina

VIDEO Autobuze noi pe străzile din Cluj. În premieră, nevăzătorii vor ști ce autobuz ajunge în stație

VIDEO Autobuze noi pe străzile din Cluj. În premieră, nevăzătorii vor ști ce autobuz ajunge în stație

Clujenii vor circula cu autobuze noi. Mai mult, în premieră națională, persoanele cu deficiente de vedere vor afla printr-un mesaj sonor numărul autobuzului care a sosit în stație și pe ce direcție se deplasează.

În total 15 autobuze noi vor circula pe străzile din Cluj-Napoca, începând de astăzi. Costurile se ridică la 21 de milioane de lei, un singur autobuz costând aproape 300.000 de euro. Autobuzele sunt de dimensiuni mari și au 18 metri lungime.

Creșterea confortului în mijloacele de transport în comun este una dintre cele mai importante priorități ale noastre. În al doilea rând dorim să oferim condiții decente, civilizate, la fel ca în orașele europene pentru toți clujenii. Aceste autobuze noi vin să întărească confortul cetățenilor. Sunt autobuze de ultimă generație cu toate dotările necesare, au aer condiționat, wifi, dar și podea joasă pentru accesul persoanelor cu dizabilități,inclusiv pentru accesul cu fotolii rulante, de asemenea pentru mămici sunt locuri speciale, pentru cărucioare, în autobuze. Un autobuz are 144 de locuri, din care pe scaun sunt 39. Aceste autobuze vor deservi liniile importante din oraș. Este doar un prim pas de modernizare a flotei. În luna mai vom avea în Cluj Napoca, primele 11 autobuze electrice, și deja avem o comandă făcută până la 40. De asemenea, sunt în procedură publică de licitație 22 de tramvaie și alte autobuze și troleibuze. Vrem să spunem că transportul public reprezintă viitorul mobilității urbane. Vrem să construim un oraș pentru clujeni, pentru cetățeni și nu pentru mașini, vremurile spre care ne îndreptăm sunt cele în care mobilitate urbană se bazează pe transportul public, pe sisteme de sharing,car sharing, bike sharing, pe zone de agrement, pietonale care să întărească calitatea vieții, a spus primarul Emil Boc.

Prețul de cost al transportului unui călător este de 20 de ori mai mic decât transportul cu automobilul. Mai este și consumul redus de carburant, care contribuie la un oraș curat, nepoluat. Noi ca și companie punem mult accent pe un transport nepoluant. Un astfel de autobuz costă 1,4 milioane de lei (peste 300.000 de euro). Noi suntem acum și într-o procedură de licitare a încă 60 de autobuze, acestea au o lungime de 12 metri. Sperăm ca până la sfârșitul anului să mai vină încă 60 de autobuze la Cluj, a declarat Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public Cluj.

80% dintre autobuzele vechi vor fi scoase din uz, a mai spus reprezentatul companiei de Transport Public Cluj

VEZI AICI PREZENTAREA NOILOR AUTOBUZE SI DECLARATIILE FACUTE LA EVENIMENT

Despre autor