Selectați pagina

Avertizare legată de Eurespal. Dacă aveți acasă acest medicament, predați-l de urgență la cea mai apropiată farmacie

Avertizare legată de Eurespal. Dacă aveți acasă acest medicament, predați-l de urgență la cea mai apropiată farmacie

Agenția Națională  a Medicamentului din România a reacționat, marți, în cazul retragerii de pe piață a sirpului de tuse Eurespal, după ce autoritatea de reglementare și control a medicamentului din Franța a anunțat că siropul Eurespal poate provoca afecțiuni cardiace. E vorba, de fapt, de o substanță din acest sirop, fenspirida, care poate duce la aritmie cardiacă. În România, siropul Eurespal era prescris pentru ameliorarea tusei, chiar și pentru copii.

Agenția Națională a Medicamentului din România face un apel către populație și recomandă celor care au în casă Eurespal, să ducă flacoanele la cea mai apropiată farmacie, pentru a fi distruse.

„Deținătorul autorizației de punere pe piață pentru EURESPAL a decis să solicite retragerea de pe piață a acestor medicamente în toate țările în care sunt comercializate, inclusiv in România.
ANMDM a avizat inițierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor și farmaciilor, cu obligația titularului autorizației de a transmite ulterior ANMDM situația cu seriile și cantitățile retrase.
ANMDM va publică pe website-ul instituției, imediat după emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanșarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranță al fenspiridei, substanță activă din EURESPAL.”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale a Medicamentului

Deși Agenția Națională a Medicamentului a reacționat târziu cu privire la efectele negative asupra sănătății, pe care le poate avea siropul Eurespal, medicii de familie și farmaciștii din România spun că au fost informați încă de acum două săptămâni să nu mai prescrie, respectiv să nu mai elibereze acest medicament. În plus, unii medici de familie sau pediatri nu au recomandat pacienților Eurespal nici înainte de publicarea rezultatelor studiilor ce arată că Eurespal poate provoca aritmie cardiacă.

„Eurespal este retras de pe piață…mă bucur că nu l-am prescris niciodată pacienților mei. Mierea de albine este superioară siropurile de tuse.”, a scris pe pagina profesională de Facebook, medicul pediatru Monica Burlacu, la scurt timp după ce în presa românească a fost publicat anunțul făcut de autoritatea medicamentului din Franța.

CITEȘTE ȘI UNUL DINTRE CELE MAI CUNOSCUTE SIROPURI DE TUSE, SCOS DE PE PIAȚA DIN ROMÂNIA. EURESPAL PROVOACĂ ARITMIE CARDIACĂ