Selectați pagina

Spitalul Județean de Urgență Cluj, dat în judecată de părinții unor bebeluși morți în maternitate. SCJU comunică oficial o reacție, după o săptămână de la apariția informațiilor în spațiul public

Spitalul Județean de Urgență Cluj, dat în judecată de părinții unor bebeluși morți în maternitate. SCJU comunică oficial o reacție, după o săptămână de la apariția informațiilor în spațiul public

Mai mulți bebeluși au murit în maternitatea Ginecologie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, în luna septembrie 2022. Familiile nou-născuților decedați susțin că dau Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj în judecată, pentru că, spun ei, copiii ar fi murit din cauza unor infecții nosocomiale.

„Am dat judecată spitalul, pentru că copilul meu nu s-a născut bolnav, copilul meu avea o șansa la viață dacă i se făcea hemocultură. Primele analize de hemocultură și de coprocultură i s-au luat în 13 și 14 septembrie, iar copilașul meu a murit în 18 septembrie, după zile întregi de antibiotice și schimbat schema de tratament cu antibiotice. Avea anemie, insuficienţă hepatică, sepsis, am fost în stare de şoc . Înainte să moară, cineva mi-a spus că copilul a luat o bacterie intraspitalicească foarte rezistentă la antibiotic. În scrisoarea mea medicală nu apare nicăieri nicio infecţie, nu s-a mai recunoscut”, a declarat Oana Cical, mama unui băiețelul mort în spital, după 24 de zile de la naștere.

bebeluși morți în maternitate
Părinții bebelușilor morți în maternitate anunță că acționează spitalul în judecată/Sursa foto: zcj.ro

Analize făcute cu întârziere. Spitalul nu avea recipiente de hemocultură

Părinții acuză și lipsa de comunicare a personalului medical, cu privire la starea de sănătate a bebelușilor, de la naștere, până în momentul decesului. În plus, în actele medicale scrie clar că în cazul unuia dintre bebeluși, nu s-au putut recolta probe pentru analize, deoarece din spital lipseau recipientele de hemocultură.

bebeluși morți în maternitate
În actele medicale scrie că în spital nu existau recipiente pentru hemocultură

Alexandra, singurul bebeluș care ar fi murit din cauza unei bacterii nosocomiale

Alexandra era un bebeluș născut prematur, în spitalul din Bistrița. Părinții au vrut ca aceasta să aibă parte de cele mai bune îngrijiri medicale și au cerut transferul micuței la Cluj. Deși starea ei fusese stabilă, micuța a fost mutată în secția de Terapie Intensivă, susțin părinții. La 6 zile de la naștere, copila a decedat, se pare, din cauza unei bacterii intraspitalicești.

„După trei-patru zile ne-au spus că este vorba de ceva bacterie intraspitalicească. Prima dată a fost vorba de ficat; antibioticele care i s-au acordat, 2-3 la număr nu au fost date exact pentru bacteria respectivă, susține tatăl Alexandrei

Spitalul a negat, inițial, morțile copiilor

Primele informații despre bebelușii morți în maternitatea Ginecologie 1 din Cluj au apărut în presa locală, în urmă cu exact o săptămână. Jurnaliștii ȘtiriMed, au cerut purtătorului de cuvânt al SCJU un punct de vedere și mai multe informații, referitoare la informațiile apărute în spațiul public.

„Este o minciună.”, a răspuns Doru Danciu, purtătorul de cuvânt al SCJU

În aceeași zi, jurnaliștii ȘtiriMed au întrebat-o pe dr. Gabriela Zaharia, șefa secției de Neonatologie a SCJU Cluj, despre cazurile bebelușilor deedați. Dr. Zaharia a fost invitată să participe la o conferință de presă, pe un alt subiect medical.

„Nu discut alte subiecte, decât cele din conferința de presă”, a spus dr. Gabriela Zaharia

Un comunicat oficial al Spitalulului Clinic Județean de Urgență Cluj a venit abia după o săptămână din momentul în care știrea despre moartea bebelușilor a răsunat în toată presa locală și națională.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj regretă pierderea nou-născuților prematuri și este alături de familiile îndurerate. Respectăm dreptul legal al familiilor de a se adresa instanței și vom pune la dispoziție toate documentele medicale, în cazul în care vor fi solicitate”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al SCJU Cluj, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ministerul Sănătății a cerut o anchetă în SCJU Cluj și concluzionează că un singur bebeluș a murit din cauza nosocomialelor și că „nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public”

„La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj -Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM”, se arată în comunicatul de presă transmis, miercuri, de Ministerul Sănătății

În ședința de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a cerut, public, clarificări Ministerului Sănătății, în cazul bebelușilor morți în maternitate. AICI video cu declarațiile premierului.

”Cer Ministerului Sănătăţii ca până la finele săptămânii viitoare să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a declarat premierul Nicolae Ciucă

Protest public în Piața Unirii din Cluj

Comunitcatea Declic a anunțat că va organiza, vineri seara, un protest public în Piața Unirii din Cluj-Napoca, ca reacție la moartea bebelușilor din cauza bacteriilor nosocmiale, în maternitatea Ginecologie 1 Cluj.

„Hai la protest, vineri, 21 octombrie, de la ora 18:00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca! Cerem o anchetă serioasă la maternitatea din Cluj, unde 4 bebeluși au murit doar în ultimele săptămâni din cauza infecțiilor nosocomiale”, este apelul celor de la Declic

Membrii Declic sunt de părere că întreaga societate trebuie să reacționeze, pentru ca tragedii rpecum cea de la maternitatea Ginecologie 1 să nu mai aibă loc.

„Dacă o țară întreagă nu suntem acum alături de familiile îndoliate, nu avem nicio șansă ca guvernanții să trateze vreodată cu seriozitate problema nosocomialelor ascunse sub preș. Este nevoie să readucem pe prima pagină a agendei publice infecțiile intraspitalicești neraportate, care ne ucid pe noi și pe copiii noștri. O vom face printr-un protest care să trezească din amorțire atât guvernanții, cât și cetățenii din întreaga țară”, mai transmite comunitatea Declic

CITEȘTE ȘI: PREMIERĂ CAMPANIE DE INFORMARE DESPRE VIRUSUL CARE PROVOACĂ UNELE DINTRE CELE MAI URÂTE BOLI ALE COPILĂRIEI: PNEUMONIA ȘI BRONȘIOLITELE