Bebelușul tău te ține treaz noaptea? VEZI aici care e soluția
Cei mai mulți dintre părinți se plâng că odată ce bebe apare în viața lor fac nopți albe. Copiii nu dorm sau se trezesc de foarte multe ori noaptea. Din acest motiv mămicile sunt mereu obosite și în unele cazuri ajung să îl priveze pe cel mic de afecțiune. Experții în somn spun însă că bebelușii nu știu să doarmă și au nevoie de ajutorul nostru pentru a reuși să se odihnească.
Atunci când devenim părinți nu suntem avertizați suficient și nu devenim conștienți de cât de mult se schimbă viața noastră și din punct de vedere al somnului. Astfel așteptările noastre sunt nerealiste și mari în ceea ce privește somnul bebelușului. Deși auzim și ne dorim copii care să doarmă toată noaptea, în pătuț în camera lor, acestea sunt excepții. Marea majoritate a copiilor nu dorm toată noaptea pentru că fiziologic și genetic nu sunt pregătiți. Genetic se nasc cu un bagaj care îi face să se trezească toată noaptea și să aibă un somn superficial. Ei învață treptat pe parcursul lunilor și anilor să doarmă într-un mod mai apropiat de cum dormim noi adulții, a declarat pentru stirimed.ro, psihologul Adela Moldovan.
Cât despre metodele pe care trebuie să le aplice părinții pentru ca bebelușii lor să doarmă psihologii susțin că nu trebuie să apelăm niciodată la metoda Cry it Out (CIO). Aceasta presupune ca bebelușul să fie lăsat să plângă până adoarme. Potrivit unor cercetători, care au făcut un studiu pe un grup de copii care adormeau în acest fel, în saliva bebelușilor s-a găsit cortizon în cantități mari, semn că erau foarte stresați.
”Cry it out” nu o recomand sub nicio formă pentru că implică plânsul neconsolat al copilului. Mai sunt metode de învățare a somnului pe care iar nu le recomand cu prea mare drag. Această metodă (CIO) a fost dovedită în suficiente studii ca fiind nesănătoasă, în sensul în care copiii sunt lasați să plângă fără a fi luați în brațe. Părintele intervine la un moment dat în încercarea de a-i liniști. Sunt copii care plâng până vomează și sunt copii care răspund la tehnică și aparent sunt liniștiți, iar părinții spun că dorm foarte bine toată noaptea. În realitate e vorba despre neajutorare învățată. Nu mai plângi pentru că știi că nu mai vine nimeni, asta nu înseamnă că nu ai nevoie. O astfel de abordare pune în pericol relația dintre părinte și copil, prin ceea ce numim atașament. E metodă pe care nu o recomand, a adăugat Adela Moldovan.
Soluții există spun specialiștii, însă părinții trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și să schimbe anumite obiceiuri care pot să afecteze somnul copilului.
E util să urmărim timp de două săptămâni felul în care copilul doarme și ziua și noaptea. Cele două sunt legate. De foarte multe ori un somn insuficient ziua duce la un somn problematic noaptea. Copiii cu cât sunt mai obosiți cu atât dorm mai prost. Putem să urmărim și cât doarme, cum a adormit și în funcție de aceste lucruri putem, uneori singuri, cu ajutorul unor informații pe carele citim despre somn sau cu ajutorul unui specialist, să vedem ce pași ar fi de urmat pentru a îmbunăți somnul copilului nostru. Ce ar trebui să schimbăm? Felul în care dormim, felul în care îl ajutăm să adoarmă, anumite obiceiuri de somn care sunt un pic mai problematice să le înlocuim cu obiceiuri de somn puțin mai sănătoase. O rutină de somn care e foarte solicitantă pentru părinte, putem să o înlocuim cu o rutină de somn care e ceva mai ușor de oferit. În plus, să ne asumăm că somnul e un comportament foarte important, dar care nu depinde de ce vrem noi sau copilul, ci de ceea ce vrea creierul său și că e un proces de învățare care durează și nu avem soluții magice, a mai spus psihologul.
Bebelușii sunt însă foarte diferiți și ceea ce va funcționa la un copil este posibil să nu meargă la altul, chiar și atunci când vorbim despre frați. Dacă vă confruntați cu probleme psihologul Adela Moldovan vă poate răspunde la întrebări în cadrul cursului ”Somnul bebelușului” ținut la Cuibul Berzelor.
Sursa foto: Great Inspire