Binge drinking, un fenomen în rândul adolescenților. Cum le afectează creierul
Consumul excesiv de alcool cunoscut și sub numele de „Binge drinking”, răspândit în special în rândul adolescenților are efecte nocive majore atât asupra comportamentului pe termen scurt, cât și asupra dezvoltării creierului pe termen lung. Consumul unor cantități mari de alcool într-un timp scurt suprasolicită ficatul, ceea ce duce la pătrunderea alcoolului în creier și la afectarea neurotransmițătorilor, cauzând efecte precum dezinhibarea, euforia și coordonarea scăzută, potrivit The Conversation.
Efectele pe termen lung asupra dezvoltării creierului sunt mai îngrijorătoare, deoarece acesta continuă să se maturizeze până în jurul vârstei de 25 de ani.
„Este important de reținut că în cursul dezvoltării sale – până la vârsta de 25-30 de ani – creierul se află în cea mai vulnerabilă perioadă în ceea ce privește efectele consumului de droguri. În această perioadă, alcoolul este deosebit de nociv deoarece poate interfera cu două fenomene esențiale ale neurodezvoltării: mielinizarea, procesul prin care neuronii își acoperă axonii cu mielină pentru a îmbunătăți transmiterea semnalelor și curățarea sinaptică, care elimină conexiunile neuronale inutile pentru a optimiza funcționarea creierului”, explică Samuel Suárez Suárez, neurocercetător la Universidad de Burgos.