Selectați pagina

Bolnavi de la sate folosesc ambulanța pe post de taxi pentru a ajunge la oraș

Bolnavi de la sate folosesc ambulanța pe post de taxi pentru a ajunge la oraș

Tot mai multe dintre cazurile care vin zilnic cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Satu Mare ar putea fi rezolvate prin medicul de familie. Însă zilnic, ambulanţa este solicitată chiar şi de bolnavi care vor să ajungă la spital pentru simple controale medicale şi folosesc ambulanţa pe post de taxi, gândind că, dacă ajung cu ambulanţa la UPU, vor avea mai uşor acces la anumite servicii medicale, potrivit presasm.ro.

Rugăm cetățenii să înțeleagă că Serviciul de Ambulanță este un serviciu medical în prespital care asigură urgențe. Deci, nu solicităm ambulanța că mi-am lovit o falangă (deget, n.red.) sau acum trei zile m-a durut o măsea și nu am încotro să o iau. Sau mă doare puțin burta și chem ambulanța că am prioritate la Urgențe, pentru că ambulanța are prioritate. Oameni buni, înțelegeți ce înseamnă Serviciul de Ambulanță. Mergem să salvăm vieți, nu mergem să transportăm potențiali bolnavi. Unii pot fi tratați cu ușurință de medicul de familie, de exemplu. Așa vom salva mai multe vieți, așa vom asista pacienți care chiar au nevoie, spune managerul Serviciului Județean de Ambulanță, Gabriela Opriș.

Există situații, ca urmare a unor apeluri din zone defavorizate social, incredibile! De exemplu, sunt persoane care sună la ambulanță pentru o banală durere de măsea. Alții sună pentru a ajunge din mediul rural în Satu Mare, Carei sau Negrești-Oaș. Simulează o afecțiune, ajung la Urgențe, iar de acolo ies bine-mersi pe ușă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu este o glumă! Este tristul adevăr!

Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță atrage atenția că pe lângă înmulțirea cazurilor false se înmulțesc și cazurile reale. Din cele șapte echipaje care lucrează într-o tură dacă cel puțin unul merge la un caz care nu e o urgență, un alt bolnav care are nevoie reală de servicii de medicale s-ar putea să moară.

 

Despre autor