Selectați pagina

Bolnavii de cancer condamnați la moarte. Lipsesc de pe piață 10-14 medicamente uzuale

Bolnavii de cancer condamnați la moarte. Lipsesc de pe piață 10-14 medicamente uzuale

Mai multe medicamente uzuale pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piață. Bolnavii sunt astfel nevoiți să le aducă din străinătate și plătesc pentru ele. Cei care nu își permit mor înainte să aibă șansa la un tratament.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia spune că lipsesc de pe piață între 10 și 14 medicamente oncologice uzuale.

Lipsesc între 10 și 14 medicamente uzuale, deci nu vorbim de medicamentele foarte scumpe care se dădeau cu aprobarea comisiei (n.r. — de specialitate), deci medicamente uzuale care nu se mai justifică economic pentru producători a fi aduse, iar cele care se mai justifică pleacă la comerțul intra-comunitar, a spus Irimia.

El a afirmat că aceste medicamente lipsesc, deși există obligativitate pentru producători de a le asigura pe piață încă un an, potrivit agerpres.ro.

În continuare nu ne găsim tratamente, unele citostatice au fost notificate la ANMDM că nu vor mai fi aduse pe piață. Noi știm că obligativitatea celor care retrag de pe piață medicamente este să-l asigure pe piață un an de zile de la notificare. Lucrul acesta nu se întâmplă. Aceste medicamente au dispărut încă înainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decât să ne aprovizionăm din țările vecine, de la cunoștințele din piața europeană, iar cei care nu au aceste posibilități renunță la tratament, renunță la viață. Chiar dacă domnul ministru a promis că va rezolva problema țin să îi amintesc — cancerul nu se tratează cu promisiuni!, a spus președintele FABC.

Acesta a participat luni la lansarea campaniei „#voceaTAseaude” cu prilejul Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

Despre autor