Bolnavii de diabet primesc teste de glicemie cu porția și medicamente ieftine
Bolnavii de diabet primesc teste de glicemie cu porția, deși, teoretic, la noi în țară există un Program Național de Sănătate care ar trebui să le ofere pacienților tratamentul gratuit și suficient pentru a-și ține sub control boala. Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip I sau II spun că teste de glicemie primesc doar cei care fac tratament cu insulină, iar acestea sunt insuficiente.
„Bolnavii care au peste 18 ani primesc 100 de teste de glicemie la 3 luni. E foarte puțin, ar avea nevoie cam de 300 de teste, în medie. Ne luptăm să obținem 100 de teste lunar, dar este un proces lung și deloc ușor. Doar copiii primesc mai multe, iar asta se întâmplă după îndelungi demersuri pe care le-am făcut noi la nivel de Asociație a Bolnavilor de Diabet și la nivel de Federație. Apoi, sunt probleme cu pompele de insulină, există foarte puține la noi în țară. Uneori lipsesc și medicamente și atunci e nevoie să se adune mai mulți pacienți și să își facă o comandă comună de medicamente din străinătate. Dar, de regulă, aceste probleme se remediază”, a declarat pentru ȘtiriMed, Cristina Petruț, președinte al Asociației Bolnavilor de Diabet Cluj și membru al Federației Internaționale de Diabet
Bolnavii de diabet se plâng și de faptul că pe piața farmaceutică din România nu se găsește un medicament considerat kitul de supraviețuire al bolnavului.
„Glucagonul este o injecție cu glucoză, care este un fel de kit de supraviețuire al bolnavului de diabet. Această injecție nu se mai găsește de câșiva ani în România și bolnavii și-o cumpără din străinătate sau se roagă să nu aibă nevoie de ea”, a mai precizat Cristina Petruț
Diabetul provoacă complicații grave, de la obezitate morbidă, până la boli cardiovasculare sau chiar cancer, spun diabetologii. Iar un tratament corect și adecvat este obligatoriu pentru menținerea sub control a bolii. În plus, este obligatoriu și un stil de viață sănătos, nu doar pentru bolnavi, ci pentru toată lumea.
„În România tratamentul pentru diabet există, dar nu pentru toată lumea. Medicamentele care se găsesc în farmacii sunt ieftine, dar nu toate sunt foarte bune și eficiente. S-a dovedit științific că unele medicamente, foarte scumpe, e adevărat, sunt benefice pentru bolnavi. Noi nu suntem lăsați de economiștii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate să prescriem medicamente scumpe, pentru că nu ne încadrăm în buget. Nu ne-ar da aprobare un economist de acolo să prescriem un medicament scump, decât dacă ar avea pe cineva din familie bolnav de diabet”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Profesorul Hâncu mai spune că în 2016, diabetologi de renume din lume au tras un semnal de alarmă că la nivel global ne confruntăm deja cu o epidemie a diabetului și că în următorii ani va provoca mai mulți morți decât a provocat gripa spaniolă în secolul trecut.
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Bolnavii de diabet primesc teste de glicemie cu portia
0%
Cum isi bate statul joc de un Program National de Sanatate Bolnavii de diabet primesc insuficiente teste de glicemie si medicamente ieftine