Selectați pagina

Caiac Smile, asociația care îi asigură pe tinerii cu dizabilități că pot. Lecții de canoe, in memoriam Ivan Patzaichin

Caiac Smile, asociația care îi asigură pe tinerii cu dizabilități că pot. Lecții de canoe, in memoriam Ivan Patzaichin

Atunci când vorbim de persoane cu dizabilități, suntem obișnuiți să ne imaginăm că acestea nu sunt capabile să facă sport. Acest stereotip este, însă, demontat de Asociația Caiac SMile. O organizație cu oameni inimoși, care oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Caiac SMile a fost înființată în anul 2018 cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat. Iar în acest an derulează proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” este organizat de Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj și Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

O zi în care canoele au luat locul caiacelor, pe Lacul Gheorgheni

Luni, însă, Asociația Caiac SMile a decis ca, în memoria marelui fost sportiv Ivan Patzaichin, alături de caiace, pe lacul din Gheorgheni să plutească și p canoe. Astfel, toți cei care și-au dorit au putut să vâslească, sub ghidaj, cu pagaia.

WhatsApp Image 2021 09 06 at 16.11.16
O canoe a fost scoasă pe Lacul Gheorgheni, de Asociația Caiac SMile, in memoriam Ivan Pațaichin

“Astăzi avem o ediție puțin mai specială din păcate, pentru că Ivan Patzaichin, după cum știți, a plecat dintre noi. Am adus o canoe astăzi aici, pe lac, și vom face lecții de inițiere și cu pagaia.”

a spus Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului și fondatorul Asociației Caiac SMile

La evenimentul comemorativ a fost prezent și proaspătul medaliat la Jocurile Paraolimpice, Alexandru Bologa.

“În primul rând vreau să transmit condoleanțe familiei sportului românesc. Pentru aceasta este o zi tristă și nu pot să exprim prin cuvinte ce a însemnat Ivan Patzaichin pentru sportul românesc și pentru sportul mondial. Legat de Jocurile Olimpice, fiind condiții de pandemie, a fost destul de dificil, dar mă bucur că m-am întors acasă cu o nouă medalie. Ne pregătim pentru Jocurile Paraolimpice de la Paris și pentru competițiile care vor urma: campionatul european, campionatul mondial de anul viitor.”

a spus Alexandru Bologa.
WhatsApp Image 2021 09 06 at 16.11.26
Olimpicul Alexandru Bologa, lecții de canoe, în cadrul asociației Caiac SMile

Primarul Emil Boc a vâslit pentru prima dată, într-o canoe

Pentru că proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, este susținut și de Primăria Cluj-Napoca, la evenimentul comemorativ a fost prezent și Emil Boc.

Edilul și-a făcut curaj și a pus pentru prima dată mâna pe o pagaia.

„În al doilea rând, sunt aici pentru această inițiativă extraordinară și minunată. Pentru a facilita tuturor clujenilor șansa de a face un sport, de a face caiac-canoe sau alte sporturi, într-un oraș în care toți suntem egali și toți avem accesabilitate și toți avem dreptul să practicăm sportul și să ne bucurăm de calitatea vieții. Mă bucur că avem această acțiune și că suntem parteneri. Eram copil când am aflat de istoria pagaiei rupte și acelei voințe extraordinare a unui mare campion de a nu abandona niciodată. Este un model de sportiv Ivan Patzaichin, este un model de viață, este un model care inspiră românii din toate timpurile și sper să îi inspire pentru totdeauna. Am avut ocazia să-l întâlnesc. Este un om care inspira doar prin simpla conversație. Pentru noi, Ivan Patzaichin n-a murit și nu va muri niciodată!”

a spus primarul Emil Boc

„Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” – orarul activităților sportive în săptămâna 6 – 12 septembrie

• Canoe – luni, 6 septembrie, de la 12.00 la 15.00, în parteneriat cu RADP Cluj, pe lacul Gheorgheni din Iulius Parc;
• Baschet – miercuri, 8 septembrie 2021, de la ora 09.00 la ora 11.00: în parteneriat cu organizația Special Olympics Romania, activitatea va avea loc la Baza Sportivă Gheorgheni;
• Tenis de masă – joi, 9 septembrie, între 09.00 și 11.00, în parteneriat cu Club Sportiv Lamont, la sediul clubului;
• Tenis de câmp – sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 13.00, la Winners Sports Club (Parcul Rozelor).

CITEȘTE ȘI: INEDIT. O NEVĂZĂTOARE DIN CLUJ A ÎNVĂŢAT SĂ VÂSLEASCĂ ÎN CAIAC PE LACUL GHEORGHENI