Selectați pagina

Campanie de testare a memoriei la Iași. Jumătate dintre participanți au ușoare tulburări cognitive

Campanie de testare a memoriei la Iași. Jumătate dintre participanți au ușoare tulburări cognitive

Puţin peste jumătate dintre cele 254 de persoane care s-au testat în perioada 6 -7 aprilie, în cadrul „Campaniei de testare a memoriei”, au uşoare tulburări cognitive, conform unui raport întocmit de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi în urma acestui demers.

Conform raportului prezentat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, dintre aceste 254 de persoane, 25,5% au prezentat un status psihic normal, obţinând punctajul maxim la testul de memorie aplicat, iar 53% au prezentat tulburări cognitive uşoare.

„În cazul acestor categorii de persoane vorbim de prevenţie, iar recomandările au vizat menţinerea unui stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată, exerciţii fizice regulate, măsuri de igienă a somnului, exerciţii de stimulare mintală, implicarea într-o viaţă socială activă”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Ungureanu, medic primar psihiatrie în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Potrivit sursei citate, în astfel de cazuri, dacă se intervine prin schimbarea stilului de viaţă şi urmarea recomandărilor specialiştilor, putem preveni sau întârzia foarte mult accentuarea tulburării cognitive.

„Ne bucură foarte mult această adresabilitate crescută, dar şi faptul că 78,5% dintre persoanele testate s-au încadrat în zona de status cognitiv normal şi tulburări de memorie uşoare. Pentru noi, acest număr mare de participanţi demonstrează o conştientizare a importanţei memoriei în menţinerea unei stări bune de sănătate”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Acelaşi raport arată că în cazul a 21% dintre participanţi s-au identificat tulburări de memorie moderat-uşoare, care necesită consult de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine şi a tratamentului corespunzător.

Despre autor