Selectați pagina

Cancerul la sân: cum se diagnostichează, metode de preventie și tratament. Ce spune specialistul

Cancerul la sân: cum se diagnostichează, metode de preventie și tratament. Ce spune specialistul

Luna octombrie este dedicată prevenției cancerului mamar. În lume, o femeie moare din cauza cancerului la sân, în fiecare minut, arată statisticile. În România, cancerul mamar omoară cele mai multe femei. Pentru ca această boală nemiloasă să nu mai facă ravagii în rândul femeilor, e nevoie de prevenție și de controale medicale. Pentru că, depistat la timp, cancerul de sân poate fi vindecat.

ȘtiriMed încurajează prevenția și vă îndeamnă, ca o dată pe an să vă faceți timp și să mergeți la un consult de specialitate al sânilor. 

În plus, vă recomandăm să vă informați despre ce presupune această boală gravă: când apare, cine e în categoria de risc, ce tratamente există, cum poate fi prevenită. Dr. Laura Mustață, medic specialist Obstetrică – Ginecologie, a scris, în detaliu, tot ce trebuie să știți despre cancerul mamar. Redăm integral articolul:

Laura Mustata

Dr. Laura Mustata, medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cancerul de sân apare silențios. Nu aștepta să apară simptome, mergi la controalele anuale

Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în România, după cancerul pulmonar. Despre cancerul de sân se spune că, de-a lungul vieții, una din 8 femei va dezvolta acest tip de cancer. Deși cancerul mamar este foarte frecvent în populație, el este un tip de cancer care se poate depista precoce prin screening mamografic, și se poate trata cu intentie curative, de vindecare, dacă este depistat în stadii incipiente.

Boala poate să fie diagnosticată printr-un consult obișnuit urmat de ecografie mamară sau mamografie care are o acuratețe foarte mare în depistarea acestui tip de cancer. Mamografia este metoda de screening utilizată la scară largă in toate tarile din lume. Încurajăm toate femeile care au împlinit vârsta de 45 de ani să meargă anual la consult și screening mamografic.

Când apare cel mai frecvent cancerul mamar?

Cancerul de sân apare în mod special în perioada de menopauză și este cu mult mai frecvent întâlnit la femeile cu vârstă peste 50 de ani, dar există și anumite tipuri de cancer de san cu debut precoce în viața femeilor și care poate avea și o componentă genetică).

Un alt lucru important este că, deși apare rar, cancerul mamar e întâlnit și la bărbați, de aceea sfătuim bărbații care prezintă modificări la nivel mamar să se prezintă la medic.

Simptomele și semnele cancerului mamar

Manifestările cancerului mamar pot fi multiple și nu sunt neapărat specifice acestui tip de boală. Spre exemplu simptomele și semnele cel mai des întâlnite sunt modificările de la nivelul sânilor – apariția nodulilor, modificări ale pielii, retracție mamelon, scurgere mamelonară sanguină, îngroșare și înroșire a unei arii din pielea sânului, apariția de ganglioni axilari. Dar nu toate aceste semne pot să însemne apariția cancerului de sân, ele pot fi întâlnite și în cazul unor boli benigne.

Mai mult decât atât, durerea mamară, un simptom care aduce frecvent pacientele la control, nu este un semn care să indice cancer mamar. Dacă apar simptome generale de tipul oboseli, dureri de oase, dureri de cap, acestea pot să însemne o boală mai avansată și sunt necesare investigații suplimentare recomandate de către medicul dvs.

Așa cum se observă din cele prezentate mai sus, cancerul de sân nu doare, nu dă semne precoce de apariție, așa că cel mai indicat lucru este să se efectueze screeningul mamografic la femeile peste 45 de ani sau în caz de orice fel de simptomatologie, încurajăm pacientele să se prezintă la medic pentru a primi îndrumare specifică. Nu recomandăm așteptarea apariției simptomelor pentru a veni la medic. De cele mai multe ori, apariția simptomelor/semnelor la nivel mamar poate să însemne o boală mai avansată ce necesită un tratament mai agresiv cu sanse de vindecare mai scazute.

Depistarea precoce poate să prevină extirparea sânului sau chimioterapia

Un alt lucru important de subliniat este faptul că depistarea precoce a cancerului mamar poate să asigure vindecarea, să scadă sansa de recidivă și să se evite tratamente oncologice extensive. Depistarea precoce poate preveni operații de tipul extirpării sânului (mastectomia), poate evita chimioterapia sau operații extensive la nivelul ganglionilor axilari. Mai mult decât atât, recuperarea și reintegrarea socială sunt cu mult mai rapide și eficiente la femeile care depistează și încep tratamentul precoce.

Deși cancerul de sân are o incidența foarte mare în toată lumea, rată mortalității din păcate este mai mare în țările în curs de dezvoltare, pe de o parte din cauza lipsei programelor de screening național și depistare precoce, pe de altă parte și din cauza gradului de educație în populație generală și gradului de conștientizare.

Există în continuare frica de a merge la medic, frica de stigmatizare când apare un diagnostic de cancer. Scopul nostru este să încurajăm toate femeile să vină la control periodic pentru prevenție și pentru a primi sfaturile avizate și a evita situații limită care le pot pune viața în pericol.

Dr. Laura Mustață, medic specialist Obstetrică-Ginecologie Clinica Nativia

CITEȘTE ȘI ÎN LUME, O FEMEIE MOARE DE CANCER MAMAR, ÎN FIECARE MINUT. O CLINICĂ DE GINECOLOGIE DONEAZĂ ECOGRAFII ȘI MAMOGRAFII, PENTRU CONȘTIENTIZAREA ACESTEI BOLI

În luna octombrie, la fiecare mamografie sau ecografie efectuată în clinică, Nativia donează una pentru o femeie din asociația Samas. AICI aflati mai multe detalii