Selectați pagina

Tot ce trebuie să știe o femeie despre cancerul ovarian: cauze, metode de prevenție, diagnostic și tratament

Tot ce trebuie să știe o femeie despre cancerul ovarian: cauze, metode de prevenție, diagnostic și tratament

Cancerul ovarian este un tip de cancer care afectează, anual, 250.000 de femei, din întreaga lume. 150.000 de femei diagnosticate cu acest tip de cancer, mor, de cele mai multe ori pentru că afecțiunea nu e depistată la timp.

CANCERUL LA SÂN: CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ, METODE DE PREVENTIE ȘI TRATAMENT. CE SPUNE SPECIALISTUL

Dr. Laura Mustață, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, în cadrul Clinicii Nativia, explică într-un interviu pentru ȘtiriMed, tot ce are nevoie o femeie să știe despre cancerul ovarian, de la cauze și până la metode de prevenție sau tratament, atunci când boala este depistată.

Laura Mustata 1
dr. Laura Mustață, medic specialist Obstetrică Ginecologie


ȘtiriMed: Ce este cancerul ovarian?

Dr. Laura Mustață: .Cancerul ovarian este un tip de cancer care debutează la nivelul ovarelor. Sistemul reproductiv feminin conține și două organe pereche, ovarele, care produc hormoni (estrogen și progesteron) și de asemenea produc ovocitele, care fac posibilă obținerea unei sarcini. Tot la acest nivel are loc modificarea premergătoare apariției cancerului de ovar, cu producerea în exces a unor celule anormale. 

ȘtiriMed: Cât de răspândit este acest tip de cancer și câte femei sunt diagnosticate anual?


Anual, în jur de 250.000 femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian la nivel global. În anul 2020 aproxmativ 1,3 milioane de femei erau diagnostice cu cancer ovarian la nivel global și peste 150.000 de decese s-au înregistrat, având această cauza.

Este cea de-a 7 –a cauză de cancer în rândul femeilor și a 8-a cauză de deces. Vârsta medie de diagnostic se situează în jurul vârstei de 60-65 de ani. În Europa, America de Nord și Africa, cancerul ovarian reprezintă o cauză importantă de deces în rândul femeilor. 

ȘtiriMed: Care sunt factorii de risc ce ar putea duce la cancer ovarian?

Factorii de risc pentru cancerul de ovar sunt nuliparitatea (absența sarcinilor), hormonoterapia de substituție, obezitatea, medicație folosită în reproducerea asistată. Un factor important este și cel genetic, mutațiile genetice însumând cam 10% din cauzele de cancer ovarian. Se estimează că o pacientă cu mutație genetică de tip BRCA are un risc de 50% de a dezvolta cancer ovarian de-a lungul vietii.

ȘtiriMed: Care sunt simptomele cancerului ovarian?

Simptomele sau semnele de cancer ovarian pot fi nespecifice – cum ar fi dureri pelviabdominale, meteorism (balonare), tulburări de tranzit, pierdere in greutate, absența apetitului. De obicei, tumorile ovariene nu dau simptome sau pot fi semne minore și nespecifice.

ȘtiriMed: Ce analize anuale ar trebui să facă o femeie, ca să prevină apariția acestui tip de cancer?

Screeningul pentru cancer ovarian nu este recomandat în rândul femeilor, deoarece nu exista evidențe medicale care să susțină o creștere a ratei de diagnostic sau creștere a supraviețuirii. Mai mult, există riscul de a crește rata de rezultate fals pozitive, care cresc anxietatea în rândul pacientelor și duc la efectuarea unor investigații costisitoare inutile. Daca însă, sunt femei care au un risc familial important, vor fi urmărite îndeaproape și pentru situații strict selecționate se poate lua în calcul extirparea ovarelor în scop preventiv, mai ales dacă vorbim de paciente care au mutație genetică cunoscută.

ȘtiriMed: Cancerul ovarian poate fi depistat precoce? Există tratament care să îl vindece?

Cancerul ovarian se poate depista precoce și poate fi vindecat daca este depistat foarte devreme.. Diagnosticul se face pe baza unor suspiciuni clinice prin efectuarea unor investigații imagistice de tip ecografie, RMN pelvis si markeri tumorali specifici.

Tratamentul poate include chirurgie, chimioterapie, radioterapie si poate asigura vindecarea daca se pune un diagnostic precoce si un tratament prompt.

CE ANALIZE TREBUIE SĂ FACI ÎNAINTE DE A RĂMÂNE ÎNSĂRCINATĂ. SFATUL MEDICULUI SPECIALIST

ȘtiriMed: În general, ce categorie de vârstă este afectată de acest tip de cancer?


De obicei cancerul ovarian este diagnosticat în perioada de menopauză, media de vârstă fiind în jurul vârstei de 60-65 de ani. Recomandăm control periodic la medicul ginecolog, anual, pentru a putea asigura un diagnostic precoce în cazul aparitiei unei anomalii la nivelul ovarelor.

CE ESTE CANCERUL ȘI CARE SUNT PRIMELE SEMNE CARE AR TREBUI SĂ NE TRIMITĂ LA MEDIC. INTERVIU CU DR. LAURA MUSTAȚĂ, MEDIC SPECIALIST OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE