Selectați pagina

Investigații gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei. Caravana Screening TB ajunge la Cluj

Investigații gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei. Caravana Screening TB ajunge la Cluj

Caravana mobilă Screening TB va merge timp de o lună prin opt comune din județul Cluj. Persoanele care locuiesc în Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza vor beneficia de investigații gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei, diagnostic și tratament.

Prima localitate în care va ajunge caravana, luni, 6 martie, va fi Iara.

”Este o caravană care vizează sănătatea plămânilor. O caravană care are ca scop depistare activă a tuberculozei, adică înainte ca boala să dea semne, de exemplu, în comunitate. Începe programul în județul Cluj, de luni, 6 martie, până la sfârșitul lunii martie. Sunt opt comune vizate de acest proiect, iar pentru suportul celor care vor fi depistați cu tuberculoză, la caravană avem sprijinul Rețelei Naționale de Depistare și Combatere a Tuberculozei. Și vreau să spun un lucru care mi se pare extrem de important are acces la diagnostic, tratament, suport financiar gratuit, orice persoană care trăiește în România, indiferent că este asigurată sau nu. Este un lucru extraordinar” , a spus Paula Rusu, oordonator de comunicare screening TB.

Deși există o preconcepție în România că tuberculoza este o boală care afectează doar persoanele din medii defavorizate, în realitate nu este așa.

”Este o boală din păcate contagioasă, care se ia pe calea aerului, așa cum ne-a învățat pandemia că sunt lucrurile care complică situația plămânilor. Dar este o boală care se tratează, se vindecă și la capătul căreia pacientul se poate întoarce înapoi la viața lui, ca și cum n-ar fi trecut niciodată printr-o-asemenea problemă de sănătate. Eu sunt fost pacient cu tuberculoză. Faptul că există în România o legendă urbană, o preconcepție că tuberculoza e boala a sărăciei a făcut ca această problemă de sănătate publică, o boală contagioasă, să fie stigmatizată în așa fel încât pacientului să-i fie mai teamă de un diagnostic de tuberculoză, decât de unul de cancer pulmonar. Ori, pentru Dumnezeu, tuberculoza se vindecă! De cancer pulmonar se moare și se moare repede. Trebuie să înțelegem lucrul ăsta și mai trebuie să înțelegem încă un lucru așa cum luăm o orice altă boală contagioasă, o gripă rea sau o problemă hepatică, la fel se poate întâmpla să respirăm la momentul nepotrivit, în locul nepotrivit și să întâlnim microbul. Asta nu înseamnă nimic. Atâta vreme cât România are tratament, are suport social, are soluție la îndemâna oricărui pacient diagnosticat cu această problemă. Trebuie să profităm de lucrul ăsta”, a spus Paula Rusu, coordonator de comunicare screening TB.

Incidența tuberculozei la nivelul județului Cluj este de 23,1 la 100.000 de locuitori

Incidența tuberculozei la nivel național este de 39.5 cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce în județul Cluj este de 23,1 la 100.000 de locuitori. În cadrul proiectului sunt vizate persoanele care locuiesc în zonele rurale și nu au acces prea ușor la servicii medicale și investigații.

”Proiectul vizează un screening general la nivelul populației rurale, care să ne ajute să ne dăm seama de incidența reală a tuberculozei pentru fiecare județ în parte. Încercăm ca perioada cât noi vom sta în județul Cluj să beneficieze de serviciile caravanei noastre, în jur de 3000-4000 de persoane. Cu cât mobilizarea va fi mai bună și comunitățile locale se vor implica mai mult, cu atât prezența la caravană va fi mai mai mare și vom avea o imagine mai clară”, a spus Dragoș Dendrino Daniel, managerul proiectului de screening TB.

Oamenii vor beneficia de o radiografie toracică gratuită, care este interpretată de o echipă de specialiști și vor fi evaluați din perspectiva afecțiunilor pulmonare. În primul rând, se vizează existența tuberculozei, dar în secundar se vor urmări și alte afecțiuni pulmonare și, la nevoie, se vor face recomandări către medicii specialiști, dacă pe imaginea radiologică sunt identificate și alte patologii, chiar și în afara zonei pulmonare.

”În afară de radiografie, se prelevează spută pentru a se face un examen în cadrul laboratoarelor din Cluj. Nu este o procedură dureroasă, nu este o procedură de durată. Absolut totul se desfășoară în maxim 15 minute pentru fiecare persoană și mai mult decât atât, absolut totul este gratuit”, a declarat Dragoș Dendrino Daniel, managerul proiectului de screening TB.

8 comune din județul Cluj vor fi vizitate de caravana mobila Screening TB

Comunele care au fost selectate pentru a beneficia de screening gratuit au cea mai mare incidență a cazurilor de tuberculoză, explică coodonatorul județan al programului TB pe județul Cluj, medicul Nicoleta Arieșanu.

”Pentru că din aceste comunități provin marea majoritate a cazurilor tuberculoză activă pe care le avem acum în evidența dispensarelor, am selectat aceste localități. Pentru că în aceste comunități sunt persoane defavorizate, care ajung uneori dificil la serviciile medicale, poate nu au acces la informație. Întotdeauna sunt mulți tineri care au o viață agitată, sunt într-un permanent stres, muncesc mult și aceștia sunt la risc pentru a dezvolta tuberculoza”, a spus Nicoleta Arieșanu, medic primar pneumolog în cadrul Clinicii de Pneumologie Cluj și coordonator județean al programului TB pe județul Cluj.

În acest moment, la nivelul județului Cluj avem 95 de persoane aflate în tratament activ, dintre care patru persoane sunt cu tuberculoză rezistentă la tratament.

Prin această caravană mobilă, organizatorii speră să atraga și comunitățile sărace de la periferia comunelor. Asistentele comunitare dar și mediatorii sanitari se vor implica activ pentru a le explica oamenilor beneficiile acestui timp de screening TB.

„Am avut deja solicitări din comunitățile de romi, îmi sună telefonul să îi programez. Sunt sigură că o să fie solicitări și pentru că deja luna trecută am depistat trei persoane cu „bronho„ și m-a și sunat una dintre ele. M-a sunat ca să o pun pe listă prima, că ea vrea neapărat. Și anul trecut s-a depistat o familie, cu TBC, toți au fost internați, au fost cu tratament dar și-au revenit și sunt bine la școală, la muncă deja„ , a declarat Corina, mediator sanitar în comunitatea de romi din Cojocna, una dintre localitățile în care va ajunge caravana mobilă.

Toate investigațiile vor fi interpretate de un medic care va face recomandările necesare în cazul în care vor fi persoane depistate cu TBC.

”De exemplu, în Franța, într-un an și jumate am văzut trei cazuri, iar aici văd trei pe săptămână sau trei pe lună în cel mai bun caz, deci se vede frecvent. Din păcate, pacienții vin greu, sunt pacienți pe care din cauza legilor din România nu-i putem nici constrânge să facă tratament. Deci e cumva la atitudinea pacientului, dacă va continua să o facă, dacă va începe să facă tratamentul sau îl va continua. Deci vedem frecvent, din păcate, în România este o problemă de sănătate publică, o problemă epidemiologică până la urmă, pentru că fiecare pacient pozitiv poate să mai transmită așa cum ați auzit încă la 10 pacienți. Deci e o problemă epidemiologică pe care încercăm prin această caravană să o rezolvăm. E un pas înainte și din punct de vedere educațional”, a spus Ciprian Sturz, medic primar pneumolog.

Proiectul este susținut și de prefectura Cluj și autoritățile locale care vor oferi suport pe toată durata desfăsurării caravanei mobile Screening TB.

Proiectul este susținut de Ministerul Sănătății și implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în parteneriat cu 6 organizații neguvernamentale care activează în domeniul sănătății, reprezintă cel mai mare proiect de screening al tuberculozei desfășurat în România și face parte din șirul de măsuri asumate de țara noastră pentru scăderea incidenței tuberculozei, în concordanță cu strategia END-TB a Organizației Mondiale a Sănătății.

Despre autor