Care e poziția Doula România, după ce o femeie a încercat să nască acasă și a ajuns în stare gravă la spital
Reprezentanții Asociației Doula România reacționează public și spun că nu încurajează nașterile la domiciliu, fără asistență medicală de specialitate. Reacția vine după ce o tânără din Iași a încercat să nască acasă, asistată, se pare, de o Doula. A ajuns, însă, în stare gravă la spital, potrivit medicilor de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă, care vor acum să îi facă femeii plângere penală.
„În naștere, la fel ca și în viață, se întâmplă uneori și lucruri greu de anticipat sau controlat. Și tocmai de aceea, Doula Romania NU SUSȚINE si nu este responsabilă pentru decizia anumitor doule de a participa la nașterile neasistate medical.Indiferent unde se desfășoară acestea, pentru ca o mamă să fie în deplină siguranță, are nevoie de sprijin medical adecvat. Uneori chiar și așa se întâmplă lucruri greu de dus, însă e ESENȚIAL ca atât părinții, cât și persoanele de sprijin ale familiei, să înțeleagă ca rolul unei doula este de sprijin emoțional, psihologic, informațional și fizic NE-MEDICAL. Asta înseamnă că doula nu poate măsura tensiunea, nu poate face tusee, nu poate evalua starea de sănătate a mamei și a bebelușului, nu-i poate sugera mamei ce decizii medicale să ia. Acestea se iau de către mamă, împreună cu medicul/moașa”, se arată în poziția oficială a Doula România, postată atât pe site-ul, cât și pe pagina de Facebook a Asociației.
Reprezentanții Doula România condamnă deciziile persoanelor formate ca doula, ce aleg să acționeze peste limitele impuse de profesie.
„Suntem pregătite să luăm măsuri pentru a proteja identitatea Doula România și a doulelor care sunt alături de mame conform standardelor profesionale pe care le susținem. Există o diferență între doulele formate în această meserie și care respectă limitele ei și cele care acționează în afara acestor limite. Și cand acest cod de etica și de practica este respectat, este in beneficiul tuturor – mame, copii, spitale deopotrivă. Pe când acționând în afara acestor limite, se intră într-o zonă riscantă, pe care Asociația Doula Romania nu o susține!”, se mai arată în punctul de vedere amintit anterior
În momentul de față în România nu există cadru legal – le fel ca în unele țări din Vestul Europei – pentru ca mamele să poată naște în confortul casei și să beneficieze, legal, de sprijin medical. Deasemenea, legea actuală nu permite medicilor sau moașelor să asiste nașteri în alte locuri, cu excepția unităților medicale avizate și acreditate corespunzător.
CITEȘTE ȘI GRAVIDĂ LA UN PAS DE MOARTE DUPĂ CE A VRUT SĂ NASCĂ ACASĂ, ASISTATĂ DE DOULA
ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ BEBELUȘ MORT, DUPĂ CE MAMA A NĂSCUT ACASĂ, ÎN APĂ. MEDICII AVERTIZEAZĂ CĂ NAȘTERILE ACASĂ SE POT TERMINA CU TRAGEDII