Selectați pagina

Măriri salariale în Educație. Dascălii speră să nu fie duși cu sorcova de Guvern

Măriri salariale în Educație. Dascălii speră să nu fie duși cu sorcova de Guvern

De Anul Nou, dascălii din România, dar și restul angajaților din învățământ, așteaptă mult promisele măriri salariale. Deși ar fi trebuit să li se majoreze salariile, conform legii, încă de la începutul acestui an, această categorie de bugetari a rămas cu buza umflată și a fost pusă pe ”lista de așteptare”.

Liderii sindicali din Educație anunță, însă, că sunt pregătiți chiar să declanșeze acțiuni de protest, dacă nici noul Guvern nu le respectă revendicările.

„Am constatat că toate Guvernele care s-au perindat în ultimii ani și, în special cele din ultimul an și jumătate, nu au respectat condițiile din grila de salarizare a profesorilor și, mai ales, termenele când trebuiau să ni se dea măririle salariale, conform legii 153. Astfel încât noi am lansat o petiție în rândul colegilor noștri, aici la Cluj, prin care solicităm creșterile salariale care ni se cuvin. Petiții s-au semnat peste tot în țară, la nivel național s-au adunat 160.000, iar colegii noștri din București au mers cu ele la Guvern și i-au sesizat pe guvernanți ca de la 1 ianuarie 2022 să ni se acorde măririle salariale, care ni se cuvin. Pentru că, trebuie să recunoaștem, în învățământ, salariile sunt mici”, a explicat pentru ȘtiriMed, Lucia Cojocaru, președinte al Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean

Lucia Cojocaru despre măriri salariale în educație
Lucia Cojocaru, perședinte SLIPC Cluj, despre măriri salariale în Educație

Liderul sindical mai spune că prețurile sunt din ce în ce mai mari, astfel că traiul zilnic este din ce în ce mai greu de asigurat din salariul de dascăl în România.

„Așteptăm de la noul Guvern să ia măsuri, așteptăm noul buget și sperăm că Educația va fi o proritate. Iar când spun acest lucru mă refer și la cât primește Educația din PIB, pentru că Guvernanții ne tot promit de câțiva ani că vom primi 6% din PIB. În realitate primim cam 3%”, a mai spus Lucia Cojocaru, președinte SLIPC

Lucia Cojoacru spune că în situația în care Guvernul nu va mări salariile cadrelor didactice de la începutul anului viitor, după consultări, se vor lua în calcul măsuri de protest.

Cât câștigă un profesor, în România

Salariile cadrelor didactice din România nu sunt de invidiat pentru lefuri, în opinia liderilor sindicali. Un profesor sau învățător debutant are un salariu net de 2.200 – 2.500 de lei, în timp ce un profesor cu peste 30 de ani experiență, ajunge la un salariu net de aproximativ 4.500 lei.

CITEȘTE ȘI LUCIA COJOCARU, DOAMNA DE NOTA 10, CARE ÎI ȚINE SUB UMBRELA SINDICALĂ PE DASCĂLII DIN ȘCOLILE CLUJENE