Selectați pagina

Cat de importante sunt jucăriile în universul unui copil și cum le alegem pe cele potrivite: multe diverse și alese după placul copiilor sau mai puține, dar de calitate și educative?

Cat de importante sunt jucăriile în universul unui copil și cum le alegem pe cele potrivite: multe diverse și alese după placul copiilor sau mai puține, dar de calitate și educative?

Copilărie fără jucării nu există, am putea spune. Sau, cel puțin, nu în lumea modernă, în care magazinele dedicate copiilor sunt la tot pasul sau la doar un click distanță. Munții de jucării din casă, zecile de modele de păpuși, cutiile întregi de lego, bucătăriile de jucărie, excavatoarele, colecțiile de mașini cu tot cu parcări sau trenulețele multicolore sunt aproape nelipsite din camerele copiilor. Pe lângă multitudinea de jocuri pe care cei mici și le doresc, fie pentru că le-au văzut la alți copii și sunt „la modă”, fie pentru că le-au zărit în vitrinele magazinelor, ori în reclame, în arsenalul de joacă se regăsesc și jucăriile din zona celor educative. Alese mai mult de părinți, decât de copii, acestea din urmă sunt special create, astfel încât să aibă și un rol didactic, nu doar ludic. Dar, cât de folositoare sunt atât de multe jucării? Aduc un plus valoare în dezvoltarea celor mici?

Despre acest subiect, am stat de vorbă cu Alexandra Jarda, psihoterapeut și educator. Specialistul este de părere că orice jucărie ajută la dezvoltarea abilităților copiilor, însă, asta nu înseamnă că un copil care are mai puține jucării, va rămâne nedezvoltat sau cu o imaginație prea săracă.

Alexandra Jarda

Alexandra Jarda este psihoterapeut si educator/Sursa foto: Facebook

„E adevărat că sunt multe jucării utile în ziua de azi care sunt concepute special pentru dezvoltarea anumitor abilități. Aici vorbim de acele jucării numite jucării educative.  Pe de altă parte orice jucărie dezvoltă într-un fel sau altul anumite abilități. Dar aici mai e ceva important de menționat si anume că prin jocurile pe care copiii și le creează chiar și fără jucării ei își dezvoltă diverse abilități. Deci să nu creadă părinții ca daca nu cumpără jucării copiii nu își vor dezvolta abilitățile. Dacă le dăm copiilor de exemplu materiale din natură ei le vor transforma în jucării si își vor face diverse jocuri din ele. Mă refer aici la frunze, pietricele, castane etc. Ba mai mult daca copilul e cel care îsi procură aceste materiale va avea o satisfacție că se joaca cu „jucării” luate de el din natură. Și e extraordinar cât sunt de creativi copiii când se joaca cu materiale din natură.”, a explicat pentru ȘtiriMed, psihoterapeutul Alexandra Jarda

Indiferent cât de multe jucării își dorește copilul și indiferent de disponibilitatea financiară a părinților, e important ca adulții să ia decizia finală atunci când aleg numărul jocurilor sau categoria din care fac parte: moft sau educative.

20201021 114822

Papusa handmade Jollie, din colectia Biggers, face parte din categoria jucariilor educative. O gasiti AICI

„Cred că cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze fiecare parinte este: De ce vreau sa îi cumpăr copilului meu atatea jucării? Copilul are nevoie de ele sau copilul din mine? Adică dacă unui părinte i-au lipsit jucăriile în copilărie e posibil să își dorească să cumpere cat mai multe jucării propriului copil pentru a-și îndeplini niște nevoi ale sale. Bineînțeles că e important să ținem cont de preferințele copilului. Putem merge cu el la magazin si sa stabilim de acasă ca vom cumpăra 1 jucărie sau 2. Și să ne ținem de cuvânt indiferent de reacțiile copilului.”, a mai spus Alexandra Jarda.

Oricât de la modă ar fi Ana și Elsa, Patrula Cățelușilor, lego duplo cu personaje, păpușile LOL sau figurinele Transformers, părinții trebuie să știe că, la un moment dat, copilul se va plictisi și, oricât de multe jucării ar avea, tot va continua să ceară altele.

„Dacă noi cumpărăm o mulțime de jucării cu gândul că copilul va alege ce ii place, riscăm să avem o casă plină de jucării. Dacă îi cumpărăm copilului toată ziua câte o jucărie și ajungem sa avem o casă cu munți de jucării, copilul nu le va mai aprecia pe cele pe care le are și, în plus, ii va fi si foarte greu să aleagă.
Si aici as vrea sa fac o comparație. De exemplu, femeile care au dulapuri pline de haine și spun că nu au cu ce să se îmbrace sau că nu stiu cu ce să se îmbrace. Pentru că au prea multe optiuni. Cu cât opțiunile sunt mai puține cu atât vom lua o decizie mai rapid.”, explică psihoterapeutul.

Care ar fi un sfat al specialistului, în loc de concluzie?

„Un ultim sfat pe care l-aș da părinților care au acasă munti de jucării e să le pună aproape pe toate într-o cutie și să lase la îndemâna copilului doar câteva. Apoi, dupa o săptămână-două – după ce copilul s-a jucat suficient cu ele- să le schimbe. În felul acesta copilului îi va fi „dor” de unele jucării si abia va aștepta să le vadă.”, este recomandarea Alexandrei Jarda.

*Acest articol conține plasare de produse