Selectați pagina

Cafeaua și sănătatea. Câtă cafea e recomandată zilnic, astfel încât să nu devină un factor de risc

Cafeaua și sănătatea. Câtă cafea e recomandată zilnic, astfel încât să nu devină un factor de risc

O zi bună începe cu o cafea. Probabil cu acest motto își încep ziua cei 89% dintre români care spun că prima cafea o beau acasă, în timp ce alți 76% dintre ei spun că mai beau încă 1 -2 cafele și în oraș sau la birou.

nathan dumlao pMW4jzELQCw unsplash

76% dintre romani beau mai mult de o cafea pe zi

Cei care obișnuiesc să bea cel puțin o cafea pe zi spun că aromata licoare îi ajută pentru că le oferă un boost de energie sau îi ajută să se concentreze mai bine. Dar câtă cafea este recomandată pentru consum, astfel încât să nu devină un factor de risc pentru sănătate?

O cafea pe zi previne riscul apariției unor boli

Specialiștii spun că un consum moderat de cafea zilnic este benefic pentru sănătate. Multiple studii arată că printre beneficiile cafelei se numără:

  • prevenția diabetului, în special al celui de tip II
  • prevenția apariției bolilor cardiovasculare
  • prevenția apariției unor boli inflamatorii
  • previne apariția bolii Parkinson
  • prevenția apariției mai multor tipuri de cancer
toa heftiba 4wkKoreQbF8 unsplash

O cafea consumată zilnic previne riscul apariției unor boli

Beneficiile cafelei sunt date de faptul că aceasta conține antioxidanți și un număr important de nutrienți cum ar fi vitaminele B-2, B-3, magneziu și potasiu.

Cafeaua și nutriția

O cafea conține, din punct de vedere nutrițional doar 2 calorii. Dacă e servită simplă, neagră, fără zahăr sau lapte adăugat. Așadar, nu e nimic anormal atunci când nutriționiștii recomandă consumul unei cești de cafea neagră, zilnic.

Indicația de a bea o cafea neagră pe zi, chiar și pentru persoanele care vor să scadă în greutate, are o explicație științifică: polifenolii, antioxidanți prezenți în cafea, ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt un fel de deșeuri produse de corp, dar care sunt mai ușor eliminați cu ajutorul antioxidanților din cafea.

Cafeaua și riscurile sale

Consumul de cafea are și anumite riscuri. Mai ales dacă se depășește doza zilnică recomandată, adică mai mult de 300 de miligrame pe zi.

Studii de specialitate arată că femeile care consumă prea multă cafea, au risc crescut de fracturi osoase. În plus, prea multă cafea poate da senzația de oboseală, poate provoca insomnii sau chiar palpitații cardiace.

 

Cafeaua și sarcina

O cafea pe zi poate fi consumată și de femeile însărcinate, dar doar la recomandarea medicului specialist și dacă femeia nu prezintă probleme de sănătate. Studiile de specialitate arată că un consum prea mare de cafea în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, naștere prematură sau chiar probleme de greutate ale fătului.

1 octombrie, Ziua Internațională a Cafelei

clem onojeghuo NT3qP7WbmzE unsplash

1 octombrie, Ziua Internațională a cafelei

Celebra cafea are și o zi dedicată: 1 octombrie a fost desemnată, în 2015, la Milano, Ziua Internațională a Cafelei.

CITEȘTE ȘI PERSOANELE CARE MĂNÂNCĂ CIOCOLATĂ AU RISC SCĂZUT DE ARITMIE CARDIACĂ

Nu mai puţin de 400 de miliarde de ceşti de cafea se estimează că se consumă anual în lume. Peste 50 de ţări produc preţioasele boabe în America de Sud şi Centrală, în Asia, Africa şi Caraibe. În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei ceşti şi jumătate pe zi din băutura preferată.

În țara noastră, un român consumă circa 2 kg de cafea pe an. Mai puțin decât media europeană, care e de 3 kg anual.

Sursa: medicalnewstoday.com

Sursa foto: unsplash.com