Selectați pagina

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată. Sfatul medicului specialist

Ce analize trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată. Sfatul medicului specialist

Planificarea unei sarcini reprezintă un moment important în viață oricărui cuplu. Este bine că înainte de conceperea unui copil să existe un bilanț medical al cuplului, în funcție de patologia asociată sau în cazul unui istoric familial de boli genetice. Iată sfaturile medicului Laura Mustață, de la Clinică Nativia.

Laura Mustata 1

dr. Laura Mustață, medic specialist Obstetrică Ginecologie

„De obicei, analizele pre-conceptionale care se recomandă cuplului reprezintă un set complet de analize uzuale care pot să descopere probleme ce necesită tratament sau îndrumare înainte de obținerea unei sarcini”, a explicat medicul specialist obstetrică-ginecologie Laura Mustață.

Această mai menționează că, pe lângă analizele de sânge și de urină, în cazul femeilor se recomandă și un test PAP și un examen citobacteriologic al secretiei vaginale. De asemenea, medicul subliniază importantă cunoașterii grupului sanguin și Rh-ului, acesta putând avea impact important asupra unei viitoare sarcini.

„Spre exemplu, la femeile cu Rh negativ, cu parteneri cu Rh pozitiv – poate să apară incompatibilitate care să necesite o urmărire atentă a unei sarcini cu potențiale complicații”, a precizat medicul.

Ambii parteneri ar trebui să efectueze și un set minim de analize de boli infecțioase – hepatită B și C, HIV și sifilis. De asemenea, se poate recomandă pentru viitoarele mămici și efectuarea complexului TORCH, ce evaluează statusul imunitar al infecțiilor de tip Toxoplasmă, Rubella, CMV.

„Dacă există boli cornice asociate, fie endocrinologice (tiroidita autoimună), fie boli interne (hipertensiune arterial, diabet zaharat) se recomandă un consult de specialitate preconceptional pentru a ne asigura că boală cronică de fond este bine echilibrată prin tratament specific, căci o sarcina ar putea dezechilibra aceste patologii”, a mai declarat dr Laura Mustață.

Totodată, dacă în familie există boli genetice cu risc de transmitere la următoarele generații, se recomandă și un consult de specialitate genetică, pentru a primi sfaturile potrivite și a efectua teste preconceptionale dacă sunt necesare.

În concluzie, nu ezitați să consultați medicul ginecolog înainte de a rămâne însărcinată, pentru a primi sfaturile potrivite în funcție de starea generală și particulară de sănătate.