Selectați pagina

Ce efecte are fluorul asupra dinților copiilor și ai adulților. Ce spune medicul stomatolog

Ce efecte are fluorul asupra dinților copiilor și ai adulților. Ce spune medicul stomatolog

Fluorizările  pot să le asigure pacienților un plus de protecție împotriva cariilor. În cazul copiilor acest procedeu se face în cabinetul stomatologic și doar la indicația medicului. Când este însă fluorizarea necesară atât în cazul adulților cât și al copiilor și care sunt beneficiile acestei proceduri ne explică Sebastian Candrea, medic stomatolog, și de Adina Sîrbu, medic specialist ortodont.

Fluorul este un element chimic a cărui activitate în prevenirea cariei dentare și tratarea hipersensibilității este binecunoscută. Acesta acționează atât asupra smalțului cât și asupra plăcii bacteriene.

Partea anorganică a smalțului dentar este reprezentată în cea mai mare parte de hidroxiapatită, substanță regăsită și în dentină și oase. Fluorul este capabil să înlocuiască grupări OH din structura hidroxiapatitei,astfel reducandu-se solubilitatea acestea în mediu acid.

Acțiunea Fluorului, Fl, asupra plăcii bacteriene este una de inhibiție asupra metabolismului bacterian. Un metabolism redus a bacteriilor atrage după sine o producție scăzută de acizi, astfel reducându-se solubilizarea mineralelor din structurile dentare și implicit apariția cariilor.

Dacă în trecut se credea că fluorul trebuie să fie prezent în circulația sistemică a copiilor în timpil formării mugurilor dentari, în prezent s-a adoptat ideea că fluorului este necesar să apară la interfață placă-smalț mai ales în timpul atacului carios maxim, adică în timpul meselor.

Aplicarea topică a fluorului la copil și adolescent este astăzi măsura de prevenție adoptată, aportul sistemic de fluor rămanand într-un plan secund.

Pentru ca fluorul să fie prezent la interfața smalț-placă acesta se poate aplica frecvent și în doze mici sau mai rar în doze crescute care să penetreze smalțul și să aibă o descărcare continuă a ionilor de fluor.

Ca regulă generală tratamentul cu fluorul trebuie să fie direct proporțional, în ceea ce privește concentrația și frecvența aplicărilor, cu riscul carios al pacientului.

Produsele cu aplicabilitate frecventă sunt pastele de dinți fluorurate și apele de gură, care conțin o cantitate mai redusă de fluor, iar cele care se aplică mai rar și conțin cantități crescute de fluor sunt lacurile și gelurile cu Fl.

Pastele de dinți cu fluor reduc incidența cariei cu cel puțin 20-40 procente.

Întrucât copii mici înghit în medie cam 30% din pastă este necesară o dozare a acesteia în timpul periajului. Astfel la copii în varstă de pană la 2 ani se recomandă ca doar un film subțire de pastă să se pună pe suprafața periuței. După ce copilul depășește această vârstă cantitatea de pastă trebuie să fie cam de mărimea unei boabe de mazăre pentru ca în jurul vârstei de 5-6 ani să ajungă să fie pusă pe 1/2 din periuța de dinți.

Apele de gură ce conțin fluor reduc incidența cariei cu aproximativ 20-40% iar rezultatele cele mai bune au fost obținute cu o concentrație de 0,05% NaFl în aplicări zilnice. Acestea se contraindică la preșcolari datorită frecventei înghițiri a apei.

Lacurile cu fluor dețin pe lângă o cantitate crescută din această substanță și capacitatea de aderare la smalț. Fluorul se eliberează treptat la interfața smalț-placă, incidența cariilor fiind scăzută cu aproximativ 40%. Se recomandă 2 aplicări pe an.

Gelurile pe bază de fluor dețin și o componentă acidă care crește absorbția fluor la nivelul smalțului. Aceste produse se indică în special la copii cu risc crescut carios sau cu o cantitate scăzută de salivă.

Pentru pacienții cu un risc foarte crescut al apariției cariei dentare se pot recomanda tablete de supt care conțin acest element.

Deoarece fluorul poate avea și efect toxic acesta se recomandă a se utiliza la recomandarea medicului.

Fluoroza dentară, o afecțiune calitativă a smalțului poate să apară dacă copilul a ingerat prea mult fluor în perioada formării mugurilor dentari. Această afecțiune poate să apară la doze de 40-100 mg/kg corp/ zi și se manifestă ca niște colorații albicioase la nivel dentar.

Un articol de Sebastian Candrea, medic stomatolog, și de Adina Sîrbu, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii stomatologice Aesthetica.

Despre autor

Absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, dr.Adina Sîrbu este medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială.

A pus bazele clinicii stomatologice Aesthetica din Cluj-Napoca și este unul dintre puținii medici din țară care a absolvit cursul de specializare de doi ani FACE/Roth-Wiliams din Viena, specializându-se în tratamentul ortodontic al copiilor, cât și al adulților.

În plus, dr.Adina Sîrbu este specializată în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania, de către Prof.Dr.Mariano Rocabado, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în acest domeniu.

Adina Sîrbu a participat și a lecturat în cadrul a numeroase conferințe internaționale care au avut loc atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Tocmai de aceea, dr.Sîrbu a decis ca membrii echipei clinicii pe care o conduce să fie și ei prezenți constant la conferințele naționale și internaționale pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul lor de activitate.

O puteți găsi, așadar, în Cluj-Napoca, în cadrul clinicii stomatologice Aesthetica.

Despre autor