

1 din 9 români este afectat de boala parodontală, arată studiile de specialitate. Respirația urât mirositoare, gingiile sensibile ori sensibilitatea crescută a dinților pot fi primele semne ale bolii parodontale. Așa că, primul pas care trebuie făcut este o vizită la cabinetul medicului stomatolog.
Medicul specialist stomatolog Maria-Cristina Hârceagă explică în rândurile de mai jos ce este boala parodontală, cum se manifestă și cum se tratează.
dr. Maria-Cristina Hârceagă
Ce este boala parodontală sau parodontopatia?
Ei bine, aceasta presupune inflamatia cronică a țesuturilor de susținere ale dintelui: gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar. Aceasta poate afecta atât de tare dinții, încât poate duce la pierderea acestora în cazul în care nu este tratată.
Care sunt cauzele apariției bolii parodontale?
Bacteriile sunt esentiale pentru dezvoltarea bolii parodontale, dar ele nu sunt suficiente pentru declansarea afectiunii. Ele reprezinta factorul etiologic primar. O serie de alti factori generali (genetici, disfunctii imunitare, tutun diabet, stres) sau locali (tartru, inghesuiri dentare) participă la initierea si severitatea leziunilor.
Care sunt semnele apariției sale?
În momentul în care sesizăm că avem o respirație urât mirositoare, că gingiile sunt sensibile, sângerează în timpul periajului, că avem depuneri de tartu, daca simtim o mobilitatea crescuta a dintilor, modificari de pozitie sau sensibilitate, este indicat sa facem o consultatie de specialitate.
Cum poate fi prevenită?
Cea mai eficienta medoda de prevenire a bolii este o igiena riguroasa. Acest lucru înseamnă să ne periem corect dinții, să folosim periute interdentare si un duș bucal. Deasemenea vă recomandam controale periodice, o data la 6 luni si igienizari profesionale.
Cum se tratează?
Initial se realizeaza o evaluare atenta clinica si radiologica. Medicul va realiza o fișă parodontală, în care se va nota profunzimea pungilor parodontale, gradul de igienă orală și de sângerare gingivală. Aceste măsurători reprezintă o referință pentru rezultatul tratamentului. Medicii nostri recomandă pacientilor în diferite cazuri și teste microbiologice folosite pentru identificarea genetică a bacteriilor parodontogene. Clinica noastra colaborează cu un laborator din Germania pentru analiza PCR a AND-ului bacterian.
Tratamentul parodontal consta in mai multe faze:
Terapia initiala-nonchirurgicala
In 80% din cazuri tratamentul nonchirurgical este suficient. Acesta presupune detartrajul, minutios supra si subgingival. Pacientul va primi un instructaj de periaj supravizat de personal calificat. În anumite situații pacientului i se va recomanda un tratament adjuvant antibiotic.
Etapa de reevaluare se realizează dupa 6-8 săptămâni și constă într-un examen parodontal complet ( măsurarea pungilor parodontale, eficiența controlului personal al plăcii dentare. Aceasta etapa are ca și scop eficacitatea detartrajului subgingival și nevoia de tratament ulterior.
Terapia chirurgicala
Se realizează doar în zonele în care după terapia inițială rămân pungi parodontale mari restante. Aceasta constă în îndepărtarea gingiei, expunerea defectului, curățarea zonei și în anumite situații regenerarea acesteia cu substituenți osoși sau derivați protetici amelari. Majoritatea cazurilor parodontale necesită ulterior un tratament interdisciplinar asociat, care poate fi : ortodontic, implantologic, protetic de restaurare a dinților lipsă.
Faza de mentinere
Pacienții trebuie sa înțeleagă importanța fazei de menținere a rezultatelor. Sunt necesare controale periodice la 4-6 luni, împreuna cu igienizările profesionale și măsurătorile parodontale. Igiena dentară personală trebuie menținută cât mai riguros pe tot parcursul vieții pentru a elimina orice risc de recidivă al bolii.
Sperăm că explicaţiile noastre vă vor ajuta să depistați, la timp, boala parodontală, iar dacă aveți întrebări așteptăm să ni le adresați.
Până data viitoare, nu uitați să zâmbiți!
Pe dr. Maria Cristina Hârceagă o găsiți la Clinica Stoma Care Turda