Ce este cancerul și care sunt primele semne care ar trebui să ne trimită la medic. Interviu cu dr. Laura Mustață, medic specialist Obstetrică-Ginecologie
Cancerul este o boală des întâlnită și despre care se vorbește tot mai mult. Oamenii de știință lucrează de ani de zile să găsească remediul pentru vindecarea diferitelor tipuri de cancer. Iar în multe cazuri cercetările au dat deja roade.
Descoperite la timp, anumite tipuri de cancer – de sân, ovarian, de colon, de col uterin etc – pot fi vindecate.
Ce este cancerul? La această întrebare a răspuns pentru ȘtiriMed, dr. Laura Mustață, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, în cadrul Clinicii Nativia
CITEȘTE ȘI CANCERUL LA SÂN: CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ, METODE DE PREVENTIE ȘI TRATAMENT. CE SPUNE SPECIALISTUL
ȘtiriMed: Ce este cancerul?
Dr. Laura Mustață: Cancerul este o boală care presupune o creștere anormală a unor celule în organism care au potențial de a invada și a disemina în întreg organismul. De obicei debutează la nivelul unui organ sau sistem, dar evoluția naturală a bolii poate să ducă la diseminarea în întreg organismul.
Există peste 100 de tipuri de cancer și de multe ori simptomele sunt generale și nu neapărat specifice pentru fiecare organ. Pe lângă simptomele nespecifice, sunt anumite semne sau modificări în organism care pot orienta către o suspicine de cancer.
ȘtiriMed: De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer?
Dr. Laura Mustață: Deși nu se cunoaște clar cauza pentru care apare cancerul, există anumite comportamente care duc la modificări anormale în organism și favorieaza apariția cancerului. Spre exemplu fumatul, consumul de alcool, obezitatea, dietă dezechilibrată, stresul, lipsa de somn, expunerea prelungită la rezele solare favorizează apariția unor astfel de boli.
În fiecare organism se întâmplă zilnic modificări care pot duce la cancer, există anumite tipuri de celule – de tip oncogeneză, dar în același timp există și celule care inhibă apariția acestor anomalii. De aceea echilibrul în organism trebuie menținut cu o dietă cât mai sănătoasă, echilibrată între somn, stres, alimentație.
ȘtiriMed: Care sunt primele semne/simptome, care indică medicului că boală pacientului e, de fapt, un tip de cancer?
Dr. Laura Mustață: Semnele generale care conduc către un posibil diagnostic de cancer sunt pierdere în greutate neexplicata de alte cauze, lipsa apetitului, anemie, tuse seacă, sângerări anormale sau apariția unor noduli/tumori în diverse organe.
ȘtiriMed: Care sunt semnele care ar trebui să îl trimită pe pacient la medic, pentru investigații amănunțite?
Dr. Laura Mustață: Investigațiile amănunțite se impun doar pentru situațiile selecționate și doar la indicația unui medic, deoarece în multe situații există simptome nespecifice care necesită un plan de investigații sistematizat.
Recomandăm pacienților care au simptome persistente de tipul sângerare vaginală în menopauză, tuse seacă, pierdere în greutate, lipsa apetitului, anemie, tulburări ale tranzitului intestinal, să se prezintă la medic pentru un consult.
De asemenea însă, având în vedere că aceste simptome nu sunt specifice pentru cancer și pot fi datorate unei alte boli, să fie efectuate investigații numai la recomandarea medicului – acestea putând să includă pe lângă analize de sânge/urină și investigații imagistice, markeri tumorali etc.
ȘtiriMed: Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cancer în rândul bărbaților?
Dr. Laura Mustață: Cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați sunt în ordinea frecvenței – cancerul pulmonar, de prostată, cancer colorectal și cancerul de stomac.
ȘtiriMed: Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cancer în rândul femeilor?
Dr. Laura Mustață: În rândul femeilor, cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate, în ordinea frecvenței sunt cancerul de san, cancerul colorectal, pulmonar și cel de col uterin.
ȘtiriMed: Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cancer în rândul copiilor?
Dr. Laura Mustață: Din nefericire, acest tip de boală poate să apară și în rândul copiilor, fiind mai frecventă apariția cancerelor de sistem limfatic, precum leucemia acută limfoblastica, tumorile cerebrale și limfoamele de tip non Hodgkin (acesta din urmă apare mai frecvent în Africa)
ȘtiriMed: Ce trebuie să facem că să prevenim cancerul?
Dr. Laura Mustață: Cancerul se previne printr-un stil de viață echilibrat, ce ia în calcul absența comportamentelor nocive de tip fumat, consum alcool. O dietă cât mai echilibrată în ceea ce privește alimentația și somnul, scăderea nivelului de stres și prevenirea obezității prin activitate fizică regulată ajută la echilibrarea proceselor oncogenetice din organism și la prevenirea unor astfel de boli.
De asemenea, există cancere care sunt determinate genetic și pentru aceste tipuri de cancere există programe speciale de screening familial, în care se ia în calcul riscul genetic și se fac investigații specifice începând cu o anumite decadă de vârstă.
De asemenea la nivel mondial sunt implementate programe de screening pentru majoritatea cancerelor frecvent întâlnite în populație cum ar fi cancerul de san, de col uterin sau cancerul colorectal.
CITEȘTE ȘI CE ANALIZE TREBUIE SĂ FACI ÎNAINTE DE A RĂMÂNE ÎNSĂRCINATĂ. SFATUL MEDICULUI SPECIALIST