Ce este entorsa de gleznă și cum poate fi prevenită această afecțiune
Probabil că mulți dintre noi am avut, cel puțin o dată în viață entorsă de gleznă. Această afecțiune poate fi prevenită, dacă respectăm câteva reguli simple. Medicul ortoped Vlad Macec explică în următorul articol ce este o entorsă de gleznă, cum apare, cum poate fi tratată, dar mai ales cum o putem preveni
Ce este entorsa de gleznă?
Entorsa de gleznă este o leziune a ligamentelor care mențin în poziție fiziologică oasele articulației tibio-tarsiene. Cel mai frecvent sunt afectate ligamentele laterale ale gleznei iar dintre acestea ligamentul taloperonier anterior suferă leziuni în aproximativ 70% din cazuri.
Acest traumatism apare datorită încărcării greutății corporale pe piciorul aflat într-o poziție vicioasă.
La cauzele care duc la entorse de gleznă putem include plimbările pe teren accidentat, activitățile sportive ( alergatul, baschet, tenis , fotbal) , căderi de la diverse înălțimi .
Ca simptomatologie poate să apară : edem local , echimoză , sensibilitate la palpare locala, impotență funcțională relativă sau totală și în cazurile mai grave – instabilitate articulară. Uneori în momentul accidentului se poate auzi sau simți un pocnet. Simptomele în cazurile grave pot să fie identice cu cele din fracturi și necesită consult medical de urgență.
Diagnostic
Medicul va examina atât glezna cât și piciorul prin palpare și mobilizare pasivă pentru a determina care ligament este lezat. Vor fi necesare și investigații imagistice. Radiografia simplă – nu există un consens referitor la modificările evidențiate pe radiografie in cazul entorselor pure. Radiografia sub stres este utilă doar dacă se face comparativ. Uneori ligamentele smulg fragmente mici osoase (avulsii) și acestea se observă pe radiografie.
Ecografia nu este necesară în perioada acută și nu modifică atitudinea terapeutica. În cazul în care simptomatologia persistă mai mult de 6 săptămâni se impune efectuarea unui RMN sau CT pentru a identifica leziunile părților moi sau leziunile fine de la nivel osos.
Clasificare
În funcție de clasificare se va stabilii conduita terapeutică.
Grad I (ușoară) : – întindere ligamentară cu rupturi microscopice
Grad II (moderată): – rupturi ligamentare parțiale
Grad III (grave): – rupturi ligamentare totale
Tratament
Pentru formele ușoare și pentru unele forme moderate se recomandă repaus, gheață , compresie elastică și poziție elevată a piciorului. Gheața se va aplica învelită într-un prosop și nu direct pe piele pentru că poate cauza leziuni tegumentare. Compresele reci sau gheața se mențin 20 minute la fiecare 2 ore și imediat după activități ce exacerbează simptomatologia.
Compresia elastică , dacă este aplicată corect,are efect benefic însă trebuie avut grijă pentru că aplicarea ei incorectă poate duce la ischemie și leziuni ischemice. În ultima perioadă s-au mai adăugat la tratamentul entorselor protecția membrului lezat prin folosirea cârjelor sau imobilizarea în atele, iar la finalul perioadei de tratament se recomandă reabilitarea membrului inferior prin exerciții proprioceptive , recuperarea mobilității gleznei și întinderea tendonului Ahilean .
Încărcarea membrului sub protecția amintită este recomandată pentru o vindecare rapidă. La toate acestea se adauga tratamentul medicamentos cu AINS ( antiinfamatoare nesteroidiene) foarte eficiente în faza acută a entorsei , atât local sub forma de gel cât și sistemic.
În formele mai grave se recomandă imobilizările gipsate , iar la persistența simptomatologiei,în ciuda faptului că s-a făcut fizioterapie, la 12 săptămâni de la accident, se indică intervenția chirurgicală pentru refacerea sistemului ligamentar al gleznei.
Prognostic
Este favorabil pentru entorsele tratate corect și la timp. Pacientul putând să iți reia activitatea după un anumit timp de repaus și recuperare. Foarte importantă este determinarea de a se recupera și de a duce tratamentul până la capăt cu întărirea ligamentului lezat. Dacă se întrerupe fizioterapia prea repede , ligamentul , chiar dacă este vindecat, nu va putea face față solicitătilor și va ceda din nou ducând la apariția entorselor de gleznă cronice . Aceste entorse cronice prezintă durere persistentă mai mult de 4-6 săptămâni și duc în timp la dezechilibre musculo-tendinoase la nivelul gambei si piciorului sau instabilitate articulară.
Încălzire corespunzătoare înaintea activităților sportive
Atenție cănd se aleargă sau se fac plimbări pe teren accidentat
Folosirea încălțămintei corespunzătoare activității sau sportului practicat
Atenție cănd se folosesc încălțăminte cu toc înalt
Încetinirea ritmului sau oprirea activității în momentul în care apare durerea sau oboseala la nivelul gleznei.
Dr. Vlad Macec
CMI de Ortopedie și Traumatologie
Turda , Str. Republicii , Nr. 23
Tel: 0770248906
0766681882