Selectați pagina

Ce măsuri trebuie să ia cei care călătoresc în/din zonele afectate de Coronavirus. Sfaturile unui medic epidemiolog

Ce măsuri trebuie să ia cei care călătoresc în/din zonele afectate de Coronavirus. Sfaturile unui medic epidemiolog

Noul coronavirus a creat panică în rândul populației. Mai ales de când în Europa s-au înregistrat sute de cazuri și decese cauzate de nCoVid2019. Medicii spun că acum este important ca oamenii să fie atenți să limiteze răspândirea virusului și să ia câteva măsuri preventive care îi protejează atât pe ei, cât și pe cei cu care intră în contact. Mai ales în cazul persoanelor care au călătorit sau urmează să călătorească în zone unde Coronavirusul a făcut deja victime de ordinul sutelor sau miilor de persoane.

Dr. Alecsandra-Andreea Budihoi, medic rezident Epidemiologie a scris câteva recomandări pentru cei care călătoresc în sau din țările afectate de Coronoavirus. O parte din aceste informații le găsiți și pe pagina Medicina Preventivă.  Redăm integral articolul:

Dacă reveniți în țară în urma unei vizite sau a tranzitării zonelor afectate de nCoVid2019 (prin intrarea în contact cu alte persoane sau spații folosite la comun):

• primiți un formular pe care îl completați în avion sau la vamă, la revenirea în România;

• persoanele care revin sau au tranzitat ZONA ROȘIE: China continentală (provincia Hubei – inclusiv orașul Wuhan, orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo, Tazhou din provincia Zhejiang), Italia (regiunea Lombardia : Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Calstelgerundo, San Fiorano; regiunea Veneto: VoEuganeo), Coreea de Sud (Daegu, Cheongdo), intră în CARANTINĂ timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România;

• persoanele care revin din sau au tranzitat (prin intrarea în contact cu alte persoane) ZONA GALBENĂ: alte provincii/orașe din China continentală, celelalte localități din Regiunea Lombardia si Regiunea Veneto, Regiune Emilia-Romagna și Piemonte, alte județe si localități din Corea de Sud, Iran, intră OBLIGATORIU (cf comunicatului de presă al MS din data 01.03.2020) ÎN AUTO-IZOLARE LA DOMICILIU timp de 14 zile, imediat după revenirea în România;
* aceste zone pot să se modifice în funcție de apariția de noi cazuri de nCoVid2019 – pentru informații actualizate verificați pagina CNSCBT sau INSP .

• orice nerespectare a carantinei, auto-izolării sau orice informație falsă oferită în scris sau verbal este sancționată conforma legii cu amenzi considerabile și/sau deschiderea unui dosar penal, până la privare de libertate;

• completați LIZIBIL și COMPLET datele cerute în formularul primit la întoarcerea în țară pentru a evita orice confuzie de date personale, care poate să ducă la o monitorizare ineficientă a cazurilor. FIȚI RESPONSABILI!!!

• pentru informații puteți apela TELVERDE 0800.800.358 – folosiți acest număr de telefon strict pentru informare, NU pentru URGENȚE; daca sunteți în străinătate și doriți să aflați informații legate de prevenirea infectării cu nCoVid2019, puteți apela +4021.320.20.20 (Ministerul Afacerilor Externe); sunați la 112 dacă aveți febră (T >38°C), tușiti, aveți dificultate la respirație sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile (ZONA ROȘIE).

• Nu aglomerați liniile direcțiilor de sănătate publică. Numerele de mai sus sunt cele oficiale pentru obținerea de informații.

• cei aflați în carantină sau auto-izolare la domiciliu și lucrează sau sunt într-o formă de învățământ din România, la sfârșitul celor 14 zile primesc concediu medical sau scutiri medicale. Circuitul este următorul: formularul completat de dvs la intrarea în țară este transmis direcției de sănătate publică locală, aceasta transmite medicului de familie un aviz epidemiologic privind situația dvs actuală, iar medicul de familie vă va elibera actul necesar, pe care îl puteți ridica personal la sfârșitul celor 14 zile.

• nici un angajator sau instituție de învățământ nu vă poate interzice prezența, dacă nu aveți indicație de auto-izolare conformă cu indicațiile în vigoare. Dacă totuși întâmpinați probleme puteți să transmiteți angajatorului să verifice siteul direcțiilor de sănătate publică locală, pagina Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Tansmisibile, unde se explică clar că nu au nici un drept să interzică reluarea activităților.

Ce înseamnă auto-izolarea și cum ajută această măsură

• La momentul actual se recomandă evitarea intrării în contact cu familia deoarece, în urma contactului, și membrii acesteia vor fi ulterior obligați la auto-izolare; pe nicio pagină oficială nu este precizată cea mai sigură modalitate de transport la domiciliu a persoanelor care revin în țară pe cale terestră sau aeriană; s-au suplimentat măsurile de control privind instruirea personalulul de la punctele de frontieră terestre, maritime/fluviale și aeriene și s-a emis recomandarea către toți operatorii aerieni, feroviari, rutieri sau navali, care desfășoară activități de transport pe teritoriul României, să poată pune la dispoziția tuturor pasagerilor măști de protecție. Probabilitatea ca aceste măsuri de siguranță să fie respectate de pasagerii care trebuie să ajungă la auto-izolare este minimă și cu un risc mai mare de răspândire a infecției.

CITIȚI ȘI MAI BINE PREVII, DECÂT SĂ TRATEZI. O DOCTORIȚĂ DIN CLUJ PORNEȘTE UN PROIECT CURAJOS DE EDUCAȚIE ÎN SĂNĂTATE: MEDICINA PREVENTIVĂ

În acest caz, pentru a fi transportați la un domiciliu pentru auto-izolare, puteți opta să fiți preluați, la revenirea în țară, de rude sau cunostiințe care să respecte următoarele măsuri:

 să nu aibă nici un contact fizic cu aceștia (FĂRĂ ÎMBRĂȚIȘĂRI, PUPAT, STRÂNS MÂNA),
 rudele și cunoștiințele să poarte măști faciale, eventual și halat de unică folosință, și să ofere mască și halat și persoanelor pe care le vor prelua la revenirea în țară. De avut în vedere că masca facială simplă nu oferă protecție specifică pentru virus, existând și alte porți de intrare, cum ar fi mucoasa conjunctivală. E foarte important să purtăm corect masca, care trebuie să acopere gura și nasul, poziționată cu partea colorată la exterior și prinsă la nivelul nasului cu acea clemă metalică. De asemenea, treuie să fim foarte atenți la măsurile de igienă care sunt de departe mult mai importante:
• spălarea mâinilor înainte de transport;
• plasarea la un domiciliu pentru auto-izolare a pasagerilor, fără un contact direct ulterior, doar conform cu instrucțiunile oficiale;
• spălare interior/exterior a mijlocului de transport.

Nu uitați: suntem responsabili pentru sănătatea noastră și a celor din jur! Uniți pentru sănătate!

Dr. ALECSANDRA ANDREEA BUDIHOI
* MEDIC REZIDENT EPIDEMIOLOGIE AN II
* MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT NUTRITIE SI BOLI METABOLICE
* TEHNICIAN NUTRITIONIST & FITNESS DIET SPECIALIST