Selectați pagina

Ce să faci în weekend în Cluj. Activități sănătoase pentru toată familia

Ce să faci în weekend în Cluj. Activități sănătoase pentru toată familia

Weekendurile ar trebui să fie prilej pentru deconectare de la activitățile profesionale și o modalitate de reconectare cu propria persoană, cu familia și cu partenerul de viață. Plimbările lungi în aer liber, drumețiile de o zi la munte sau participarea la evenimente culturale și recreative, sunt câteva modalități la îndemână, care aduc o serie de beneficii sănătății fizice și mintale.

„Pentru o bună sănătate fizică, dar și psihică, pentru că sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică, este bine să ținem cont de câteva obiceiuri pe care le putem adopta. Niște rutine care pot regla starea psihică și emoțională. Mă refer la mișcare, activitate fizică, chiar plimbări lungi în aer liber. Mă mai refer la odihnă – un somn odihnitor are multiple beneficii pentru starea psihică – și mă mai refer și la relațiile sociale. Nu este bine să fim singuri, relațiile sociale, interacțiunea cu oameni cu ale căror valori și obiceiuri rezonăm, ne pot îmbunătăți starea de spirit”, a declarat pentru ȘtiriMed, Monica Brînzac, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică Cluj și coordonator al Departamentului de Tineret în Sănătate Publică a Asociației Europene de Sănătate Publică (EUPHAnxt)

Ce să faci în Cluj, în weekend, pentru o stare de bine

Weekend-ul 3 – 5 noiembrie este plin de evenimente potrivite, atât pentru cei care își doresc distracție, cât și pentru cei care își doresc doar să se recreeze sau să petreacă timp împreună cu familia.

Iată cele mai la îndemână activități de toamnă și evenimente din Cluj:

Plimbare ca într-un tablou în Parcul Central Cluj și pe Cetățuie

Ca în fiecare toamnă, atmosfera pe străzile și în parcurile Clujului este una de poveste. O plimbare pe aleile multicolore din Parcul Central Cluj poate fi terapie pentru ochi, suflet și organism. Plimbarea din parc poate fi completată cu o urcare pe Cetățuie, de unde se admiră priveliștea orașului. În plus, pe Cetățuie sunt câteva colțuri instagramabile, perfecte pentru o sesiune foto, realizată chiar și cu telefonul mobil.

weekend în Cluj vedere de pe Cetățuie
O plimbare pe Cetățuie Cluj oferă o priveliște superbă de toamnă asupra orașului

Alergare în aer liber în Cluj

Alergările ușoare, în aer liber, contribuie la menținerea sănătății generale, spun medicii. Potrivit unui articol publicat recent în The New York Times, numeroase studii pe termen lung – unele au implicat chiar mii de participanți – au arătat că alergarea aduce beneficii, atât din punct de vedere fizic, cât și mintal. Cercetările mai indică, de asemenea, că alergătorii au tendința de a trăi mai mult și au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și cancer, în comparație cu cei care nu aleargă.

Cercetătorii afirmă că beneficiile asupra sănătății sunt aduse chiar și de alergările scurte, nu este nevoie de antrenament ca pentru maraton.

„Am descoperit că alergarea de aproximativ două mile (n.red. aproximativ 3 km) de câteva ori pe săptămână aduce, practic, toate beneficiile alergării în ceea ce privește mortalitatea redusă”, a declarat dr. James H. O’Keefe, directorul Departamentului de Cardiologiei Preventivă din cadrul St. Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, Mo.

Cele mai populare locuri pentru alergări, toamna, în Cluj, sunt Baza Sportivă Gheorgheni, Parcul Central Cluj, Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” sau aleile din jurul lacului Gheorgheni. Indiferent de ruta aleasă, beneficiile alergării sunt dublate de beneficiile aduse stării psihice de peisajul colorat al toamnei.

baza sportivă gheorgheni
Așa arată, toamna, aleile de alergare din Baza Sportivă Gheorgheni

Drumeții de o zi în Apuseni

Drumețiile scurte de o zi, în Munții Apuseni, sunt la îndemâna celor care locuiesc în județul Cluj. Indiferent că alegeți un traseu scurt în Cheile Turzii, Cheile Turenilor, La Piatra lui Lucaci, Tarnița sau urcați până pe platoul din Mărișel, veți avea câteva ore de terapie în natură. Bonus, peisaje de poveste.

Petrecere retro la We Love Retro

We Love Retro, a șaptea ediție a celui mai mare show de muzică Retro, din România, va avea loc, din nou, la Cluj-Napoca, sâmbătă, 4 noiembrie 2023, când cele mai iubite trupe ale anilor `90 și 2000 vor urca pe scena BT Arena, de la ora 20.00.

Majoritatea artiștilor urcă în premieră pe scena evenimentului: belgianul Danzel, cel al cărui single “Pump It Up!” a fost în top 10 în întreaga Europă în anii 2000, trupa olandeză 2 Brothers on the 4th floor sau Sonique, artista care a luat cu asalt topurile anilor 2000 cu piese precum “It feels so good”, “Sky” sau “Alive” vor fi pentru prima dată la We Love Retro. Line-up-ul acestei ediții este completat de Real McCoy, germanii care ne-au încântat cu piese precum “Another Night”, “Automatic Lover”, “Run Away” sau “Come and Get Your Love”, de 2 Unlimited.

Evenimentul este o ocazie perfectă de a petrece timp în cuplu sau cu gașca de prieteni.

we love retro
We Love Retro are loc în 4 noiembrie, în Cluj-Napoca

Cu cei mici la Puck

Copiii nu au nevoie de cadouri scumpe ca să fie fericiți, ci de joacă, atenție, și timp de calitate petrecut împreună cu părinții, spun psihologii. O modalitate bună de a petrece timp împreună cu cei mici, este participarea la o piesă de teatru de păpuși.

Primele spectacole ale lunii noiembrie la Teatrul de Păpuși Puck Cluj au loc în weekendul care începe acum. Micii spectatori clujeni sunt așteptați cu două spectacole îndrăgite de multe generații de copii: „A kíváncsi elefántkölyök”/„Elefănţelul curios”, în regia lui Koblicska Kálmán și a Ibolya Varga(sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 11) și „Cei trei purceluși”, în regia lui Rumi László (duminică, 5 noiembrie, de la orele 11 și 12.30).

weekend în Cluj
Elefănțelul curios la Teatrul Puck

Spectacolele de teatru sau cele de operă la Teatrul Național Cluj ori concertul aniversar al trupei Compact, care are loc duminică seara, la Casa de Cultură a Studenților, sunt alte opțiuni de luat în calcul pentru acest weekend în Cluj.

CITEȘTE ȘI: WE LOVE RETRO, DECONECTARE DE LA STRESUL COTIDIAN, ÎN RITM RETRO. CÂT COSTĂ BILETELE LA SHOW-UL CU MUZICA ANILOR ’90 ȘI 2000